Muzika

Preminuo gitarista Vilko Džonson

Preminuo gitarista Vilko Džonson
Foto: N.N. | Preminuo gitarista Vilko Džonson

VESTKLIF ON SI - Britanski bluz-rok gitarista Vilko Džonson, poznat po radu sa uticajnim sastavom Doktor Filgud, preminuo je u 75. godini života, saopšteno je danas na njegovoj fejsbuk strani.

"Ovo je saopštenje koje nikada nismo željeli, i činimo ga u ime Vilkove porodice i benda veoma teškog srca. Džonson je preminuo u svom domu u Vestklifu On Si u ponedeljak uveče 21. novembra", kaže se u objavi.

Džonson je bio gitarista i glavni autor Doktor Filguda na ključnim albumima benda "Down by the Jetty" (1975), "Malpractice" (1975), živom "Stupidity" (1976) i "Sneakin'' Suspicion" (1977), a potom je vodio sopstveni Vilko Džonson bend.

Gitaristi je 2013. otkriven rak, koji se pokazao manje agresivnim, pa je nakon tretmana proglašen izliječenim sledeće godine, kada je objavio zajednički album "Going Back Home" sa pjevačem sastava Hu Rodžerom Daltrijem.

"Više od svega Vilko je želio biti pjesnik. Imao sam sreću da ga poznajem i da mu budem prijatelj".

Njegova muzika nastavlja živjeti, ali nema bjekstva od spuštanja zavjese ovaj put", naveo je Daltri na svom fejsbuku.

Britanski kantautor Bili Breg je na svom fejsbuku napisao da je Džonson bio "gitarska legenda čije je prisustvo na pozornici sa Doktor Filgudom bilo preteča pank roka u Ujedinjenom Kraljevstvu".

"Bio je nadahnuće mnogima, posebno zbog posvećenosti da nastavi uprkos suočavanju sa smrtonosnom dijangozom raka. Radio je pravo", ocijenio je Breg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije