Muzika

Preminuo tvorac hita "Mito bekrijo"

Preminuo tvorac hita "Mito bekrijo"
Foto: Printscreen | Preminuo tvorac hita "Mito bekrijo"

U Beogradu je sinoć poslije kraće bolesti u 92 godini preminuo Radoslav Graić, kompozitor i dugogodišnji urednik u Radio-televiziji Srbije.

Radoslav Graić, pjevač i kompozitor, rođen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu, u Bosni i Hercegovini. Naslijedivši muzički talenat od oca, često je pjevao na školskim priredbama. Školovao se u Travniku, a gimnaziju je 1950. završio u Banjaluci, gdje je uporedo pohađao i muzičku školu.

U Beogradu je živio od Drugog svjetskog rata gdje je i diplomirao istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu, ali i solo pjevanje na Muzičkoj akademiji. Na prijedlog Dubravke Nešović, počeo je da pjeva u Horu Radio Beograda, a ubrzo je polagao i audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca, i tako postao vokalni solista narodne muzike u toj radio stanici.

Kada je Graić završio Muzičku akademiju, ponuđeno mu je da nastupa u operi. I pored nekoliko uspješnih proba, odlučio je da se ipak tada - posveti zabavnoj muzici.

Radoslav Graić je jedan od najsvestranijih stvaralaca popularne muzike na ovim prostorima, čije djelo je na svojevrstan način obilježilo generacije koje su stasavale u drugoj polovini 20. vijeka na ovim prostorima.

Ljubav prema komponovanju melodija u duhu narodnog melosa javila se poslije prve pjesme koju je napisao za duet Radulović - Jovanović. Od tada nastaju pjesme za sva vremena: Doleteće beli golub, Imala sam drugaricu, Krčmarice još vina natoči, Žubor voda žuborila i mnoge druge, a pjesma Mito bekrijo koju je proslavila Vasilija Radojčić, postala je toliko popularna da i danas mnogi misle da je izvorna pjesma.

Iako je najviše stvarao za vokalne soliste narodne muzike, bio je veoma uspješan i kao kompozitor zabavnih pjesama koje je često i sam interpretirao.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za vokalno izvođenje i za kompozitorski rad među kojima su: Zlatna medalja za zasluge 2020. godine, estradno muzička nagrada Srbije za životno delo (2017), Zlatni melos - nagrada za životno djelo, Sabor narodne muzike Srbije itd, prenosi RTS.

Radoslav Graić, osim što je bio pjevač, kompozitor, nekadašnji je muzički urednik Televizije Beograd. Uređivao je mnoge značajne emisije i serije.

Njegov angažman obilježio je rad na brojnim pjesmama za TV, pozorište, film među kojima su najpoznatije špice za popularne igrane serije Kamiondzije, Pozorište u kući i dr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije