Muzika

Producent Hurricanea: Slavićemo ispred Skupštine, slušaju nas u celom svetu

Producent Hurricanea: Slavićemo ispred Skupštine, slušaju nas u celom svetu
Foto: Printscreen RTS | Producent Hurricanea: Slavićemo ispred Skupštine, slušaju nas u celom svetu

Kada je Zoran Milinković, poslovni čovjek i srpski patriota iz Pariza, koji na karipskom ostrvu Sen Marten živi posljednjih nekoliko godina, 2017. osnovao grupu "Hurricane", imao je za cilj da van granica Srbije promoviše srpsku muziku i kulturu. Tri godine kasnije, rezultat je poznat. Djevojke iz ovog sastava predstavljaće Srbiju na "Pjesmi Evrovizije".

"Srce mi je puno. Ostvarili su se naši snovi, uradili smo što smo priželjkivali i čemu smo se nadali. Već nas slušaju u celom svetu, a ovo je način da se u inostranstvu još više čuje za Srbiju i za našu muziku", kaže Milinković za "Novosti".

Sve je počelo audicijom u Beogradu, na koju se prijavilo tridesetak djevojaka. Izabrane su Ksenija Knežević, Sanja Vučić i Ivana Nikolić.

Kao producent, Milinković je omogućio odlazak grupe na Sen Marten, gdje živi, i tamo su članice "Hurricane" snimile svoju prvu pjesmu "Irma, Marija", kojom su pozvale da se pomogne dijelovima Kariba pogođenim ciklonima Irma i Marija. Provodile su vrijeme u studiju, nastupale u klubovima i na kocertima, i ubrzo se za njih čulo u svetu. Snimile su još devet singlova na engleskom jeziku, a u septembru prošle godine su objavile i prvu pjesmu na srpskom jeziku, "Favorito", koja je odmah postala hit.

"Pesme Hurricanea emituju se na stotinama radio-stanica u svetu, najviše u Americi. Došli smo i do čuvenog studija "Juniverzal" u Los Anđelesu i sa poznatim producentom Brajanom Todom snimili dve pesme koje će izaći u martu i aprilu", kaže Milinković.

Milinković je rodom iz Kraljeva, a u Pariz je došao početkom osamdesetih. Između ostalog, osnovao je nevladinu organizaciju "Srpski institut za javnu diplomatiju" preko kog i dalje lobira za srpske interese pri evropskim institucijama. Bio je osnivač Patriotske stranke dijaspore, a ispred nje je bio kandidat na parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Tokom embarga, organizovao je prikupljanje humanitarne pomoći za Srbiju i za Srbe na Kosovu.

Za strance je izdao "Vodič kroz Srbiju" koji je dobio "Zlatno turističko srce" za najboljeg promotera turizma u Evropi. U Parizu je organizovao poslovne susrete sa velikim francuskim firmama s ciljem ulaganja u Srbiju. Izdavao je jedno vrijeme i reviju "Biznis vorld" na engleskom jeziku koja se bavila promocijom srpske privrede. Odštampao je i "biznis pasoš" Srbije, sa najosnovnijim podacima za strane ulagače.

Predstavljao je i srpsku kuhinju u svojim restoranima u Parizu i na Ibici, otkupio scenario za film "Goli otok" Gorana Markovića koji namjerava da realizuje, učestvovao prije dvije godine u Damasku sa svojim programom za obnovu Sirije, osmislio zaštitni znak "Serbijan BREnd" koji je promovisao na festivalu u Kanu. Prvih godina života u Parizu organizovao je koncerte Zdravka Čolića, Vesne Zmijanac, Tozovca, Lepe Brene, Tome Zdravkovića, Šabana Šaulića...

"Celog života sam lobirao za srpske brendove, želeo da sve što je dobro u Srbiji bude poznato u svetu. Projekat "Hurricane" je jedan od najboljih načina da to uradimo", ističe Milinković.

Mnogi im već sada, kaže, predviđaju da će u Roterdamu biti među prvih pet, ali on vjeruje da će "Hurricane" pobijediti.

"Srpskoj lepoti i muzici nema premca u svetu! Bili smo dobri na "Beoviziji", bićemo još bolji na "Evrosongu", rekao je.

A razmišlja i korak unaprijed:

"Voleo bih da našu pobedu proslavimo ispred Skupštine!"

Zidao muzeje imigracije i ropstva

Milinković je radio rekonstrukciju kapitalnih građevina na Sen Martenu poslije uragana, između ostalog i prefekture na čijoj je inauguraciji bio predsjednik Makron. Na ovom projetku bili su angažovani samo srpski radnici. U Marselju je njegova firma zidala Muzej imigracije, radio je i Muzej ropstva na ostrvu Gvadalupe, stadion "Furijani" na Korzici, stadione u Monpeljeu, Tuluzu, Avru, Bordou...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije