Muzika

Promocija potencijala muzičkih umjetnika

Promocija potencijala muzičkih umjetnika
Foto: Srna | Promocija potencijala muzičkih umjetnika

BANJALUKA - U Banjaluci je danas nizom nastupa i koncerata na različitim lokacijama obilježen Svjetski dan muzike s ciljem promocije potencijala i truda muzičkih umjetnika sa ovih prostora, a održan je i muzički defile u kojem je učestvovao i Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Dirigent i asistent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Dušan Urošević rekao je Srni da su nastupi održani u Galeriji Akademije, u zgradi Vlade Republike Srpske, Gradske uprave, vrtićima, prostorijama Humanitarnog udruženja "Duga" i u Ulici Veselina Masleše.

"Večeras smo imali priliku i da ispratimo muzički defile u kojem su, osim Policijskog orkestra MUP-a Srpske, učestvovali i hor Akademije `A prima vista` i pjevačka grupa katedre za etno-muzikologiju Akademije", naveo je Urošević.

On je izrazio zadovoljstvo što je Banjaluka jedan od 400 gradova u svijetu u kojima se obilježava ovaj dan, čime se doprinosi da Republika Srpska, ali i BiH budu pozicionirane na svjetskoj mapi kulture.

"Cilj je da se slavi muzika, koja je važna u našim životima jer na najljepši način može da obogati našu dušu", naglasio je Urošević.

On je dodao da su u obilježavanju Svjetskog dana muzike učestvovali studenti i profesori banjalučke Akademije umjetnosti, ali i gosti - predstavnici Konfucijevog instituta banjalučkog Univerziteta, Muzičke škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke, Gradski tamburaški orkestar i drugi.

Svjetski dan muzike, koji je prvi put obilježen 1982. godine na inicijativu francuskog Ministarstva kulture, proslavlja se u više od 100 zemalja svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije