Muzika

Pratite nas na Google news

Prvi od tri koncerta Filharmonije i Felca pozdravljen ovacijama

Prvi od tri koncerta Filharmonije i Felca pozdravljen ovacijama
Foto: Tanjug/Marko Đoković/bs | Prvi od tri koncerta Filharmonije i Felca pozdravljen ovacijama
Tanjug

BEOGRAD - Muzičari Beogradske filharmonije i šef dirigent Gabrijel Felc pozdravljeni su višeminutnim ovacijama nakon prvog od tri koncerta u Sali Beogradske filharmonije.

Na početku sinoćnjeg koncerta, uoči premijernog izvođenja Kamerne simfonije Arnolda Šenberga, publiku je dočekalo iznenađenje, kada je Felc priredio svojevrsni vodič kroz tu kompoziciju izrazite kompleksnosti, objašanjavajući zbog čega je djelo značajno, inovativno i još avangardno, navodi se u saopštenju Beogradske filharmonije.

"Šenbergova kompozicija je premijerno izvedena u Beču 1913. godine i tada je izazvala pravi skandal. Nadamo se da večeras neće biti skandala“, našalio se Felc aludirajući na podatak da je tokom premijernog izvođenja ovog djela, nastala pobuna zbog neobičnih harmonija koja je prekinula koncert.

Zato je Felc zajedno sa muzičarima koji su svirali najprije kratke odlomke, uputio publiku u karakteristične dijelove i harmonske inovacije koje je Šenberg uveo u svoj kompozitorski postupak.

Kamerna simfonija je napisana za samo 15 muzičara i svaki od njih kao da ima ulogu soliste.

Slušaoci su bez daha pratili izvođenje filharmoničara i na kraju ih nagradili snažnim ovacijama, dok je Felc svakog pojedinačno podizao sa mjesta na bini kao znak posebnog uvažavanja.

Isto oduševljenje ispratilo je i izvođenje Četvrte simfonije Ludviga van Betovena, stoji u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije