Muzika

Prvi put obilježen Svjetski dan muzike u Bratuncu

Prvi put obilježen Svjetski dan muzike u Bratuncu
Foto: Srna | Prvi put obilježen Svjetski dan muzike u Bratuncu

Na Trgu Miloša Obilića u Bratuncu prvi put je obilježen Svjetski dan muzike koncertom Dječijeg hora "Ludmer", koji djeluje u okviru bratunačkog Doma kulture.

Dječiji hor "Ludmer" sinoć je izveo nekoliko pjesama za svoje sugrađane, a nastupila su djeca koja su odsvirala nekoliko kompozicija na klaviru.

Profesor muzike i inicijator ovog događaja Željka Malović kaže da je, osim predstavljanja djece iz ovog hora u svom gradu, željela da i Bratunac bude jedan od gradova koji obilježava ovaj dan veoma bitan za muziku.

"Poznato mi je da je nekoliko godina unazad Zvornik obilježavao ovaj dan, kao i Banjaluka, koliko znam u Republici Srpskoj. Došla sam na ideju da od ove godine i Bratunac koncertima obilježava Svjetski dan muzike", rekla je Malovićeva.

Osim što je prvi dan ljeta, 21. jun veoma je značajan za afirmaciju muzike, muzičara u umjetnika, generalno, i u svijetu se obilježava raznim koncertima na kojima nastupaju afirmisani i neafirmisani muzičari.

Svjetski dan muzike slavi se kao prepoznatljiv međunarodni muzički događaj otkako je Ministarstvo kulture Francuske uspostavilo ovaj praznik 1982. godine, a koji je šest godina ranije zagovaran i proslavljen na radiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije