Muzika

Prvi samostalni koncert "Pobratimstva" okončao "Zimu u foči"

Prvi samostalni koncert "Pobratimstva" okončao "Zimu u foči"
Foto: Srna | Prvi samostalni koncert "Pobratimstva" okončao "Zimu u foči"

Koncertom domaćeg Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva "Pobratimstvo" u fočanskom Hramu Svetog Save, završena je manifestacija "Zima u Foči".

Pod kupolom najvećeg pravoslavnog hrama u BiH i u prisustvu velikog broja posjetilaca, "Pobratimstvo" je održalo svoj prvi samostalni cjelovečernji koncert, a kao gosti nastupili su i članovi ženskog hora "Sveta Jelena Anžujska" iz Gacka.

Ovo društvo je, na inicijativu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i uz stručnu podršku maestra Rada Radovića, osnovano u oktobru 2018. godine, kao nasljednik Trezvenjačkog društva "Pobratimstvo", koje je u Foči, u okviru panslovenskog Sokolskog pokreta, postojalo krajem 19. i početkom 20. vijeka, dok njegov rad nisu zabranile austrougarske vlasti i bilo je prvo takvo društvo u BiH.

Nakon što je obnovljeno, "Pobratimstvo" redovno odgovara na liturgijama u Hramu Svetog Save i učestvuje na priredbama u Foči, te na festivalima horskog pjevanja.

Pod rukovodstvom dirigenta Borislava Bjelogrlića, profesora crkvenog pojanja, ovaj hor je okupio Fočake raznih zanimanja i uzrasta, od srednjoškolaca i studenata do članova starije dobi, i za kratko vrijeme je postao jedno od vodećih pjevačkih društava u Srpskoj i BiH, a liturgija u Hramu Svetog Save dobila je svečaniji ton.

Njihov prvi samostalni koncert organizovala je Crkvena nova opština Foča uz blagoslov mitropolita Hrizostoma, koji je prisustvovao koncertu.

Dirigent Bjelogrlić navodi da hor ima oko 40 članova.

"Uglavnom izvodimo duhovnu muziku, što je i prvobitan plan našeg postojanja, ali i narodne pjesme od srpskih kompozitora, prije svega od Stevana Mokranjca, Kornelija Stankovića, Marka Tajčevića i drugih, kao i nekoliko primjera različitih žanrova ruske i bugarske duhovne muzike", rekao je Bjelogrlić.

Starješina Hrama Svetog Save i predsjednik Društva Dušan Andrić ističe da je "Pobratimstvo" najstarije crkveno pjevačko društvo u BiH.

"Osnovano je davne 1885. godine, a prestalo je sa radom za vrijeme Prvog svjetskog rata, što je u svom naučnom radu potvrdila muzikolog Roksanda Pejović. Blagoslovom, pokroviteljskim odnosom i velikim zalaganjem njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, njegov rad je obnovljen 2018. godine i od tada postiže zavidne rezultate, kako na kulturnoj sceni Foče, tako i šire", rekao je Andrić.

On je dodao da "Pobratimstvo" predstavlja duhovnu žrtvu i prinos Bogu.

"Kao što kaže naš mitropolit, nema ništa ljepše i vrednije što čovjek može prinijeti Bogu, a to je glas", istakao je Andrić.

Na kraju koncerta, "Pobratimstvo" je svom osnivaču i utemeljivaču, mitropolitu Hrizostomu, uručilo gramatu, a zahvalnice je dobilo i više ustanova i pojedinaca koji pomažu rad Društva, među njima i opštini Foča.

Koncertom "Pobratimstva" završena je "Zima u Foči" u okviru koje su protekla dva mjeseca Fočaci mogli da uživaju u brojnim kulturnim i zabavnim sadržajima.

Održano je više pozorišnih predstava i izložbi, turnir u malom fudbalu, djeca su prvi put uživala na klizalištu, a prvi put se i plivalo za Časni krst na rijeci Ćehotini i lomila božićna česnica u Hramu Svetog Save.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije