Muzika

Radiohead tužio Lanu Del Rej

Radiohead tužio Lanu Del Rej
Foto: N.N. | Radiohead tužio Lanu Del Rej

Engleski rok bend Radiohead tvrdi da je pjevačica Lana Del Rej koristila bez dopuštenja melodiju i akorde njihove najpoznatije pjesme 'Creep', te su je zbog toga tužili. Kažu da 'Get Free' s njenog albuma 'Lust for Life' iz 2017. zvuči baš poput njihovog hita.

“Istina je da me tuže. Iako znam da moja pjesma nije bila inspirisana njihovom 'Creep', Radiohead osjeća kako jeste. Žele 100 posto od objavljivanja. Nudila sam im 40 posto zadnjih nekoliko mjeseci, ali žele 'sve ili ništa'. Njihovi advokati su nemilosrdni, pa ćemo to rješavati na sudu”, kaže Del Rej (32).

“Prva minuta i po njene pjesme direktno imitira pripjev naše”, optužuju članovi benda.

“Zamislite da je vaš bend postao tako nebitan da morate tužiti drugog umjetnika za kršenje autorskog prava kada pjesme nisu nimalo slične”, napisao je ogorčeni obožavalac.

Zanimljivo je kako su članovima Radioheada prijetili tužbom upravo zbog hita 'Creep'. Pjevači i kompozitori Albert Hamond i Majk Hazlvud tvrdili su kako su 'prekopirali' njihovu pjesmu 'The Air That I Breathe' koju su napisali engleskoj grupi The Hollies. Nagodili su se jer im je Radiohead prepustio dio autorskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije