Muzika

Raskoš talenta na 30. Đurđevdanskom festivalu pokazaće 23 nove zvjezdice

Raskoš talenta na 30. Đurđevdanskom festivalu pokazaće 23 nove zvjezdice
Foto: Ustupljena fotografija | Raskoš talenta i vještina na 30. Đurđevdanskom festivalu pokazaće 23 mališana

BANJALUKA - Dvadeset troje mališana iz Kine, Letonije, Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine stiglo je u Banjaluku na jubilarni, 30. Đurđevdanski festival dječije pjesme, koji će se održati 17. maja sa početkom u 17 časova u Sportskom centru "Borik".

Kako navode organizatori djeca, roditelji, kompozitori, aranžeri i tekstopisci iz 16 gradova Evrope i Azije ugošćeni su danas u RTV domu Radio-televizije Republike Srpske.

Djecu, roditelje, kompozitore, aranžere, tekstopisce i prisutne predstavnike medija ispred organizatora, Radio-televizije Republike Srpske i ispred organizacionog tima Đurđevdanskog festivala pozdravila je Dijana Milanković, generalna direktorka RTRS-a i Dejan Dejanović, urednik festivala, na upriličenoj konferenciji za medije u RTV domu RTRS-a.

Milankovićeva učesnicima je poželjela da se prije svega dobro provedu, i da im ova tri dana uoči i na samom festivalu ostanu u uspomeni kao jedno od najljepših doživljaja iz djetinjstva.

Poručila je da su sva djeca koja nastupaju na ovogodišnjem festivalu, samim tim što su izabrani između mnoštva pristiglih prijava, već pobjednici i da ne treba da se opterećuju nagradama i imaju tremu nego da uživaju u svim iskustvima.

"Đurđevdanski festival već 30 godina omogućuje i daje prostor talentovanoj djeci da u vrhunskim produkcijskim i tehničkim uslovima pokažu sav raskoš svog talenta i svojih vještina. Značaj festivala je što promoviše djecu i zdrave vrijednosti bez kojih ni jedno društvo ne može da bude zdravo. Mi živimo pod udarom raznih medija i festivala koji su postali platforma za promovisanje kvaziideologija i kvazivrijednosti. Đurđevdanski festival to nikad nije bio, na njemu nikada nije bilo ni politike ni ideologija", navela je Milankovićeva.

Dejan Dejanović, urednik festivala, poželio je djeci dobrodošlicu, dobru zabavu i druženje u ova tri dana u kojima imaju i dosta obaveza, među kojima su izlet u etno-selo "Ljubačevo", pjevanje pred žirijem, scenske i tehničke probe, te veliko finale u petak.

Dvadeset novih kompozicija će 17. maja biti premijerno izvedene na jubilarnom festivalu.

"30. Đurđevdanski festival vodiće Tijana Dapčević, uz pomoć Lene Kovačević i Vanje Mišić, a u revijalnom dijelu festivala publiku u 'Boriku' zabavljaće Konstrakta. Ulaz je slobodan, a organizovane grupe navijača očekujemo iz Prijedora, Novog Grada, Doboja, Istočnog Sarajeva, Srpca, Banjaluke, Foče kao i škola domaćina, koji će glasati i navijati za djecu koja dolaze iz inostranstva. Za gledaoce ispred malih ekrana biće obezbijeđen direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske i na sajtu rtrs.tv", zaključili su organizatori.

Generalni pokrovitelj jubilarnog susreta svih generacija Đurđevdanskog festivala i međunarodnog takmičenja za najbolju dječiju pjesmu 2024. godine je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

"Kao i svake godine s nama su i Grad Banjaluka, koji nam je obezbijedio dvoranu Borik'. Dugogodišnji prijatelj festivala je i kompanija M:tel koja ove godine stvalja akcenat i daje doprinos menifestaciji društveno odgovorom kampanjom i sloganom 'Ne zatvarajmo oči, zaštitimo djecu na internetu' usmjerenoj prije svega na našu ciljnu grupu, djecu i, naravno, roditelje", zaključeno je u saopštenju organizatora.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije