Muzika

"Remote" spaja virtuelno i stvarno

"Remote" spaja virtuelno i stvarno
Foto: N.N. | "Remote" spaja virtuelno i stvarno

Prvo izdanje "Remotea", muzičkog festivala proširene stvarnosti, biće održano 20. i 21. februara uz nastupe osam bendova koje predvode "Elemental", "Nipplepeople", ABOP i "Chui".

Okolnosti u kojima će koncertne aktivnosti još neko vrijeme biti onemogućene u svom uobičajenom obliku primorale su muzičare na kreativna rješenja, koja stvaraju jednu potpuno novu formu za cjelokupnu scenu, održivu i nakon prestanka pandemije.

"'Remote' predstavlja prvi projekat čiji je cilj stvaranje platforme za realizaciju live nastupa u okruženju virtuelne stvarnosti i svijeta koji postoji isključivo u digitalnom obliku. Ovaj projekat nije zamjena za live doživljaj, nego jedno potpuno novo iskustvo, puno više od samog streaminga i potpuno novi kanal, kako za koncerte i festivale, tako i za inovativne načine promocije", saopštili su organizatori.

Pojam na kojem se temelji, "Extended Reality" (XR), produžena stvarnost, označava spoj stvarnog i virtuelnog u jedno. U kontekstu ovog projekta XR će biti ostvaren kroz spoj vrhunske video-produkcije i live nastupa izvođača. Senzori koji se postavljaju na kamere omogućiće sinhronizaciju stvarne i virtuelne kamere, te na taj način virtuelnost i stvarnost će prividno postati jedno. Veliku ulogu pritom će odigrati vizuelni umjetnici, dizajneri rasvjete i video-majstori, čija je uloga osmisliti i napraviti virtuelna okruženja te u njih, u realnom vremenu, smjestiti izvođače.

Sam festival podijeljen je u dvije žanrovski šarolike večeri. U subotu, 20. februara, nastupiće poznati elektro-pop bend "Nipplepeople", višestruko nagrađeni džez-rok kvartet "Chui", elektronička senzacija ABOP i sjajan novi duo "Mi Vida", koji čine Vida Manestar iz "Elementala" i Stanislav Kovačić na violončelu.

Nedjeljni line up predvode jedan od najuspješnijih i najdugovječnijih hip-hop bendova ovog podneblja "Elemental", zagrebački pankeri Mašinko, noir-pop bend "Mixed Up Mary" i "Eleven", solo tehno projekat Ivana Levačića, bubnjara grupa ABOP, "Chui" i "Kries".

Publici će festival "Remote"  biti dostupan putem entrio.stream platforme, bez potrebe za dodatnom VR tehnologijom i to isključivo za vrijeme trajanja festivala. Time će, kao i pravi festival, "Remote" biti jedinstveno iskustvo koje se može doživjeti samo u trenutku kada se i održava.

Nosilac "Remotea" je Umjetnička organizacija "Elemental", koja od 2015. godine djeluje i pod imenom "383records". Partneri na projektu su "Promo logistika", "Mozaik grupa", "OOO Booking" i "After Records". Projekat je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije