Muzika

Rođendan Banskog dvora u znaku novih programskih aktivnosti

Rođendan Banskog dvora u znaku novih programskih aktivnosti
Foto: N.N. | Rođendan Banskog dvora u znaku novih programskih aktivnosti

BANJALUKA - Povodom obilježavanja Dana Kulturnog centra Banski dvor i 88. rođendana ove institucije pripremljen je niz novih i bogatih sadržaja. Prvi u nizu koji će biti održan na Dan Banskog dvora, odnosno ove nedjelje (8. novembra) je koncert novoosnovanog Kamernog gudačkog orkestra "Ban Svetislav Tisa Milosavljević".

"U susret našem 88. rođendanu želim da najavim tri nove značajne programske aktivnosti koje će obilježiti narednu sezonu. Prva od njih je osnivanje Kamernog gudačkog orkestra 'Ban Svetislav Tisa Milosavljević'. U pitanju je ansambl koji čine akademski muzičari sa bogatim orkestarskim iskustvom, a želja Banskog dvora je da, prema uzoru na brojne kulturne centre regiona, i Banjaluka dobije profesionalni gradski gudački orkestar, koji će, pored uobičajenog svjetskog repertoara, aktivno promovisati i stvaralaštvo domaćih autora", kazao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora.

Druga značajna programska aktivnost, naglašava on, podrazumijeva realizaciju eksluzivne izložbene postavke "U posjeti banu", koju čini porodična zaostavština bana Todora Lazarevića, a koja predstavlja prvu uspješno realizovanu etapu u formiranju stalne izložbene postavke "Vrbaska banovina".

I treća, ništa manje značajna aktivnost odnosi se na jedan potpuno novi programski segment koji Banski dvor pokreće iz oblasti likovne umjetnosti, a riječ je o tome da će od polovine decembra biti potpuno adaptirana dva slikarska ateljea na drugom spratu Banskog dvora, koji će podrazumijevati rezidencijalni boravak značajnih regionalnih i internacionalnih likovnih umjetnika koji će određeni period boraviti i stvarati u Banjaluci i Banskom dvoru.

"Čestike Banskom dvoru na nadolazećem prazniku. Ponosni smo na rezultate koje Banski dvor ostvaruje. Svi koji se interesuju za kulturu, koji prate kulturna dešavanja, saglasni su da je Banski dvor sjajno radio u prethodnim godinama i da je konceptualno ono što smo i željeli - epicentar kulturnih dešavanja. I ove godine, koja je potpuno netipična, u kojoj je broj događaja dramatično manji i gotovo da se izbjegavaju okupljanja, i u takvim okolnostima nam trebaju kulturna dešavanja. Grad je tu kao logistika i podrška konceptu Banskog dvora, podrška obnovi i infrastrukturnom pojačavanju i podrška programskom konceptu", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije