Muzika

Rodžer Voters nepoželjan u Poljskoj

Rodžer Voters nepoželjan u Poljskoj
Foto: Instagram/rogerwaters | Rodžer Voters nepoželjan u Poljskoj

Stavovi Rodžera Votersa po pitanju rata u Ukrajini nisu popularni u Poljskoj, a tome nikako nije pomoglo ni njegovo pisano prepucavanje na Twitteru sa prvom damom Ukrajine Olenom Zelenskom. Zbog toga su njegovi planirani koncerti u Krakovu pod znakom pitanja.

Isprva su juče lokalni mediji izvijestili da je osnivač „Pink Floyda“ otkazao nastupe u Krakovu zbog bijesa Poljaka prema njegovim stavovima o ratu u Ukrajini i kritikama koje je uputio liderima te zemlje, prenosi RTS.

Direktor hale u kojoj je planiran koncert Lukaš Pitko rekao je da je Votersov menadžer odlučio da otkaže koncerte „bez davanja razloga“.

Međutim, Voters je na Facebook-u kasnije objavio da su „zaključci da su on ili njegovi menadžeri otkazali predstojeće nastupe pogrešni“.

„Nismo otkazali“, istakao je Voters, tvrdeći da su gradski oci Krakova zaprijetili da će održati sjednicu na kojoj bi ga proglasili personom non grata, zbog „mojih napora da ohrabrim sve učesnike katastrofalnog rata u Ukrajini, posebno vlasti SAD i Rusije, da dođu do mirnog rješenja“.

Osnivač kultnog britanskog benda „Pink flojd“ poznat je po svojim antiglobalističkim stavovima i čestom suprotstavljanju zvaničnoj politici zapadnih zemalja.

Veliki je kritičar NATO-a i američke spoljne politike, zbog čega je ranije bio na meti kritika, posebno zbog stavova o sukobu u Siriji.

Od početka rata u Ukrajini, Voters je zagovarao da stanovište da je Zapad, na čelu sa SAD, u velikoj mjeri odgovoran za situaciju u Ukrajini.

Zbog toga se nedavno oglasila i prva dama Ukrajine Olena Zelenska, rekavši mu da prekine da „kritikuje njenog supruga zbog ruske invazije, već da pita Putina za mir“.

Voters je nakon toga odgovorio u otvorenom pismu u kom je okrivio ekstremne nacionaliste u Ukrajini što su usmjerili zemlju u pravcu katastrofalnog rata.

Nakon njegovih komentara, gradski oci Krakova, gdje je planirano da Voters nastupi narednog proljeća, zakazali su sjednicu na kojoj će se glasati o proglašavanju Votersa sa personu non grata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije