Muzika

Sahranjen Fejat Sejdić

Sahranjen Fejat Sejdić
Foto: Ilustracija | Sahranjen Fejat Sejdić

Kralj trube Fejat Sejdić (76) sahranjen je danas u bojničkom selu Dragovac, uz posmrtni marš i "Kondorov let" orkestra koga je prije 57 godina osnovao i s njime se vinuo do muzičkih zvijezda.

Sejdić je sahranjen pored svoje supruge, oca Kadrije od koga još kao trogodišnji dječak krišom učio zanat i djede Rustema, slavnog srpskog vojnika iz Prvog svjetskog rata i začetnika trubačke loze Sejdića.

Fejat Sejdić, jedan od najpoznatijih muzičara sa ovih prostora i "kralj trube", preminuo je juče u 76. godini poslije kratke i teške bolesti u svom domu, u rodnom Bojniku.

Sa 14 godina prihvatio se trube u orkestru oca Kadrije i od tada je svirao sa najpoznatijim muzičarima.

Povukao se od aktivnog sviranja 2000. godine, nakon čega je trubu predao unuku Nebojši. Poslije povlačenja pretrpio je šlog.

Ministarstvo kulture Srbije mu je 2009. godine dodijelilo državnu penziju za doprinos nacionalnoj kulturi.

Slušali su ga Josip Broz Tito, Šarl de Gol, princ Tomislav Karađorđević, Zoran Đinđić, Milo Đukanović, Orson Vels, Vili Brant, Leonid Brežnjev, Ričard Barton, engleska kraljica Elizabeta Druga i mnogi drugi.

Osvojio je nebrojeno nagrada i višestruki je pobjednik Sabora trubača u Guči.

Fejatove interpretacije živjeće vječno, poput "Fejatovog čočeka" i "Izgubljeno jagnje", a njegov lik i djelo već se ovekovječuju u dokumentranom filmu "Ušće trube".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije