Muzika

Saksofonista Maseo Paker otvara festival "Nišville"

Saksofonista Maseo Paker otvara festival "Nišville"
Foto: N.N. | Saksofonista Maseo Paker otvara festival "Nišville"

NIŠ - Američki fank i soul-džez saksofonista Maseo Parker nastupiće sa svojim sastavom prve večeri džez festivala "Nišville" 8. avgusta.

Svojevremeno poznat najviše po tome što je bio član čuvene duvačke linije grupe Džejmsa Brauna, a po mnogima i ključni član sastava "kuma soula", Parker se tokom posljednjih decenija sasvim zasluženo pridružio plejadi najvećih soul umetnika svih vremena srađujući sa Princom, Rejom Cčarlsom, Kitom Ričardsom, grupama "Parliamnet Funkadelic", "Red Hot Chili Peppers"...

Maseo Parker, koji je juče napunio 76 godina, rođen je Kinstonu, u američkoj državi Sejverna Karolina.

Njegova majka je pjevala u crkvenom horu, otac svirao klavir i bubnjeve, a stariji brat Melvin je bio perspektivni bubnjar.

Sam Džejms Braun je u svojoj autobiografiji rekao da je prvobitno u svoj band htio da dovede samo Melvina, pa je "u vezanoj transakciji" pristao da angažuje i tada devetnaestogodišnjeg Masea.

Šest godina kasnije braća Parker i još nekoliko članova Braunovog benda napuštili su sastav i formirali bend "Maceo & All the King''s Men" koji je nastupao u naredne dvije godine, a Maseo se 1973. godine ponovo pridružuo Braunu.

Godine 1975. Maseo Parker je s još nekoliko članova, uključujući i trombonistu Freda Veslija, ponovo napustio Brauna i pridružio se drugoj legendaranoj grupi, "Parliament Funkadelic" Džordža Klintona, da bi od devedesetih počeo izuzetno uspešnu solo karijeru.

Već prvi album iz tog perioda "Roots Revisited" proveo je 10 nedjelja na vrhu "Billboard Contemporary Jaž" liste i još tada je njegov bend nazvan "najveći mali fank orkestar na svijetu".

Veliki uspjeh postigao je i njegov prvi album uživo "Life on Planet Groove" iz 1992. godine, na kojem je prvi put sarađivao sa holandskom saksofonistkinjom Kendi Dalfer.

Sledeće godine gostovao je na albumu grupe "De La Soul", a od kraja devedesetih snimao je i nastupao na koncertima s Princom i njegovom pratećom grupom "New Power Generation".

Između ostalog, s Princom je 2007. godine nastupio u okviru serijala od 21 koncerta u londonskoj O2 areni, a pet godina kasnije pratio je serijal u Los Anđeleskom Forumu.

Parkerov album "Rootsa & Grooves" sa njemačkim WDR big bendom, posveta velikom Raju Čarlsu, osvojio je nagradu "Jammie" kao najbolji džez album 2009.

Jula 2012. godine Maseo Parker je u Parizu dobio prestižni nagradu za životno djelo "Victoires Du Jaž" i posljednjih godine nastupa nesmanjenim tempom pa godišnje održi i preko 290 koncerata širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije