Muzika

Sedamnaesti Banjalučki horski susreti počinju u petak

Sedamnaesti Banjalučki horski susreti počinju u petak
Foto: Arhiva | Sedamnaesti Banjalučki horski susreti počinju u petak

BANjALUKA - Tradicionalna muzička manifestacija “Banjalučki horski susreti”, koja već godinama okuplja horove iz nekoliko država, svečano će biti otvorena u petak, a ove godine okupiće devet horova i ansambala.

Ovaj međunarodni horski festival po 17. put organizuje Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Banjaluke, a ovogodišnja smotra, koja će trajati do subote, biće održana na nekoliko lokacija i to u sali Svetosavske omladinske zajednica, Hramu Hrista Spasitelja te vijećnici i koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra. Posebna važnost horskih susreta je unapređenje horskog pjevanja, povezivanje gradova i država i upoznavanje različitih ansambala, što sve zajedno može značajno da obogati muzički život i koncertne aktivnosti u Banjaluci.

“Banjalučki horski susreti” traju tri dana, u njihovom sklopu biće održani: promocija izdanja (zbirka horova i kompakt disk) Mješovitog hora SPD “Jedinstvo” Banjaluka i Hora sveštenika Eparhije banjalučke, okrugli sto sa kompozitorom Miroljubom Aranđelovićem iz Beograda, dva cjelovečernja koncerta, više promenadnih i drugih nastupa, najavili su organizatori.

Promocija pomenutih izdanja biće održana sutra od 18 časova, u prostorijama Svetosavskog kulturnog kluba, dok će festival svečano biti otvoren u petak koncertom duhovne pravoslavne muzike u Hramu Hrista Spasitelja. Od 20 časova svi posjetioci imaće priliku da, osim “Jedinstva”, čuju i Ženski ansambl “Dar” (Banjaluka), Muški hor “Istočnik” (Beograd), Ansambl “Ljubav, vera, nada” (Beograd), Ženski ansambl “Konstantin” (Banjaluka) i Kamerni mješoviti hor Akademije umjetnosti Banjaluka. Dirigenti na koncertu su Bojana Radivojević, Hilda Hrekes, Nemanja Savić i Milutin Jojić.

“Banjalučki horski susreti” su manifestacija na kojoj je u proteklih nekoliko godina nastupilo više od 100 horova iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Slovenije, Grčke, Austrije, Rumunije, Makedonije, Grčke, Bugarske i drugih zemalja, te više od 5.000 aktivnih učesnika. Prema riječima organizatora, nastupe je do sada pratilo više hiljada poklonika horskog stvaralaštva.

"Na osnovu objektivnih pokazatelja, muzičkih kritika eminentnih dirigenata, kompozitora, drugih muzičkih znalaca i mnogobrojne publike, “Banjalučki horski susreti” u potpunosti su opravdali očekivanja stručne kritike i muzičke javnosti, te tako potvrdili nesumnjiv značaj ove muzičke manifestacije. Sa sigurnošću se može reći da “Banjalučki horski susreti” dosežu visoke estetske i umjetničke vrijednosti i time potvrđuju opravdanost svog postojanja",  objasnili su organizatori.

U nastavku ovogodišnjeg festivala biće održan susret s kompozitorom Miroljubom Aranđelovićem Rasinskim, kojeg će zainteresovani imati priliku da upoznaju u subotu u vijećnici Banskog dvora od 11 časova.

Festival će biti zatvoren u subotu u koncertnoj dvorani Banskog dvora programom koji će početi u 20 časova, a na kojem će nastupiti nekoliko horova i ansambala iz Banjaluke, Beograda, Čelinca i Prnjavora.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije