Muzika

Pratite nas na Google news

Sevdalinke i Džinović oduševili publiku u Sarajevu

Sevdalinke i Džinović oduševili publiku u Sarajevu
Foto: N.N. | Sevdalinke i Džinović oduševili publiku u Sarajevu
David Jojić

Fantastičnim nastupom članovi grupe "Mostar Sevdah Reunion" i jedna od najvećih zvijezda narodne muzike u regionu Haris Džinović zatvorili su osmi "haloo Sarajevo Beer Festival".

Oko 21 čas na pozornici postavljenoj na parkingu Olimpijske dvorane "Zetra" najprije su se pojavili članovi mostarskog sastava koji je prepoznatljiv po svojim obradama sevdalinki u savremenim aranžmanima.

Nekoliko puta tokom noći na pozornici su se smjenjivali Antonija Batinić i Milutin Sretenović Sreta, pjevači sastava, a publika je mogla čuti moderne verzije sevdalinki poput "Lijepi li su mostarski dućani", "Čudna jada od Mostara grada" i "Mujo kuje" uz duge solo dionice, ali i neke obrade romskih pjesama.

Oko pola sata prije ponoći na scenu je izašao Haris Džinović, jedan od najuticajnijih folk pjevača s ovih prostora, koji je zajedno sa sarajevskom publikom pjevao sve do ranih jutarnjih časova.

Na repertoaru poznatog Sarajlije s adresom stanovanja u Parizu našli su se neki od najvećih hitova u njegovoj karijeri, ali i poneka nova pjesma, kao što je "Još sam neko tvoj".

Kao po običaju, Haris Džinović je svoj nastup otvorio pjesmom "Ostariću, neću znati", dok je sa sarajevskom publikom nastavio uz "Jesu l' dunje procvale".

Džinović je za vrijeme svog nastupa, koji je trajao skoro tri sata, na opšte oduševljenje publike nizao hitove kao što su "I tebe sam sit, kafano", "Pariške kapije", "Hladno je, ugrij me", "Laže mjesec", ali je otpjevao i nekoliko obrada te par pjesama koje je napisao za druge izvođače.

U tri dana festivala održano je deset koncerata raznovrsnih muzičkih žanrova. Ljetna zabava pod otvorenim nebom trajala je do kasno u noć te je osmi "haloo Sarajevo Beer Festival" bio pravo osvježenje za brojne Sarajlije, ali i posjetioce iz drugih gradova.

Svih dana festivala publika ispred "Zetre" uživala je u odličnim svirkama i brojnim takmičarskim igrama. Prava atrakcija za posjetioce bilo je takmičenje u nogotenisu na "Pringles teniskom terenu", kao i takmičenje u "Sensation XXL stolnom fudbalu" veličine 65 metara kvadratnih.

Noć prije, legendarni Rambo Amadeus na bini 8. "haloo Sarajevo Beer Festivala" proslavio je rođendan. Posjetioci festivala uživali su u jedinstvenoj muzičkoj fuziji džeza, fanka, etna i roka, koju su priredili Rambo Amadeus i njegov bend.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije