Muzika

Simjanoviću posthumno nagrada za životno djelo

Simjanoviću posthumno nagrada za životno djelo
Foto: Screenshot | Simjanoviću posthumno nagrada za životno djelo
N.N.

Odbor Martovskog festivala još prošle godine donio je odluku da Zoranu Simjanoviću, kao jednom od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih kompozitora primijenjene muzike, pripadne priznanje za životno djelo.

"Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti kompozitora Zorana Simjanovića, velikog umetnika i izuzetnog čoveka, laureata Nagrade za životno delo 67/68. Martovskog festivala - Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma", navodi se u saopštenju.

Budući da 67. Martovski festival zbog pandemije koronavirusa nije održan tokom 2020. godine, nagrada je trebalo da mu bude uručena na svečanom otvaranju ovogodišnjeg, dvostrukog izdanja manifestacije, 19. aprila 2021. u Domu omladine Beograda, dodaje se.

 "Nakon tužne vesti o iznenadnom odlasku velikana naše filmske muzike, na inicijativu Sekretara za kulturu grada Beograda, Ivana Karla i predsednika Odbora Martovskog festivala, pomoćnika gradonačelnika Beograda, Andreje Mladenovića, doneta je odluka da ovogodišnji 67/68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma bude posvećen Zoranu Simjanoviću, u znak sećanja na njegov neizmerni doprinos filmu i muzici, koji će ostati trajno upisan zlatnim slovima u istoriju srpske kulture i umetnosti", zaključuje se u saopštenju Odbora Martovskog festivala.

(B92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije