Muzika

"Slikarstvo i muzika na trgovima Banjaluke"

"Slikarstvo i muzika na trgovima Banjaluke"
Foto: N.N. | "Slikarstvo i muzika na trgovima Banjaluke"

BANJALUKA - Gradski tamburaški orkestar Banjaluka (GTO BL) započinje realizaciju projekta "Slikarstvo i muzika na trgovima Banjaluke".

Manifestaciju čine dvije naoko odvojene komponente - muzika i slikarstvo. Prva je cjelovečernji koncert GTO BL, koji se odvija na otvorenom prostoru i gdje publika nema rezervisano mjesto za praćenje koncerta, nego se slobodno kreće u prostoru. 

"Zbog specifičnog, otvorenog prostora u centru grada, teško bi bilo zadržati pažnju publike tokom dva sata, koliko je predviđeno trajanje koncerta. Iz tog razloga, projektom je predviđeno prisustvo slikara, koji na licu mjesta, u ambijentu gradskog trga, uz zvuke muzike stvaraju nova umjetnička djela. Pored toga, oni izlažu i svoja djela koja su nastala u ranijem periodu, čime gradski trg dobija privid slikarskog ateljea - galerije na otvorenom prostoru", kazao je Miro Marinković iz GTO BL.

On je napomenuo da se ideja za ovakav projekat razvila zahvaljujući tome što su putovali po svijetu te su imali priliku da vide kako tamošnji umjetnici na jednom mjestu stvaraju nova slikarska djela, ali i izvode muziku.

"Nekako se kad je umjetnost u pitanju uvijek novac istopi dok dođe do onih koji je zaista stvaraju. Neka naša ideja je da slikari ostanu na trgu i prodaju djela koja su tu nastala i na taj način zarade novac", kazao je on.

Iako, kako kaže, kao orkestar nemaju neki novac, imaju prijatelje pa će tako na otvorenom prostoru grada na Vrbasu stvarati umjetnici sa Nezavisnog univerziteta u Banjaluci.

"Nadamo se da će ova ideja privući sve generacije da poslušaju koncert GTO BL, ali i da uživaju u slikama koje će nastajati pred njihovim očima", dodao je Marinković.

Projekat će biti realizovan u tri izdanja, tokom ljetnih mjeseci, od juna do avgusta, na prostoru između Ulice Veselina Masleše/Gospodske ulice i Trga bana Lazarevića. Prvi termin u kojem će biti realizovan projekat "Slikarstvo i muzika na ulicama Banjaluke" je 21. jun od 19 do 23 časa, potom 19. jul i 30. avgust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije