Muzika

Slobodan Trkulja & Balkanopolis završili uspješnu turneju po Kini

Slobodan Trkulja & Balkanopolis završili uspješnu turneju po Kini
Foto: Youtube / Printscreen | Slobodan Trkulja & Balkanopolis završili uspješnu turneju po Kini

​PEKING - Nastupima u monumentalnim dvoranama i u drevnim kineskim zdanjima Slobodan Trkulja & Balkanopolis završili su nedavno jesenji dio turneje u Kini, serijom koncerata u Sijanu i Pekingu, saopštili su producenti turneje cjenjeneg multiistrumentaliste.

U prilog činjenici koliko su Trkulja i Balkanopolis popularni u ovoj zemlji govore i nedavni nastup Balkanopolisa uživo na "CCTV1", kao i sam nadimak koji je Trkulja stekao. 

U Kini ga zovu "Fej Long" odnosno "leteći zmaj", što se u Kini smatra najvećim odrazom uvažavanja jer je zmaj drevni simbol Kine, a atmosfera tokom koncerata i privrženost tamošnjih fanova, može se porediti sa koncertima nekih od najpopularnijih svjetskih muzičara. 

Tokom treće serije nastupa u Kini od početka ove godine, najzapaženiji nastup Balkanopolis je imao ispred drevne Daming palate, na oduševljenje kineske publike.

Na velelepnoj bini širokoj preko 50 metara, srpski momci su i ovog puta predstavili Srbiju i srpsku tradiciju na najljepši način. 

Zvuk "moderne tradicije" – novog, uzbudljivog zvuka i žanra kojim pomjeraju granice pronio se ovom prelijepom palatom, zaštićenom od strane UNESCO-a. 

Uz crveni tepih i ogromnu pažnju svih velikih medijskih kuća iz Kine, Trkulja je bio glavna zvijezda prestižnog Silk Road festivala, a ukazana mu je i čast da na završnoj večeri bude i u ulozi voditelja ceremonije zatvaranja. 

Tokom njihovog boravka u Kini, Trkulja & Balkanopolis bili su VIP zvanice na svjetskoj premijeri novog spektakularnog šoua "Omni Čang’an" koji je režirao Džang Jimou, svjetski poznati režiser koji je između ostalog režirao i Ljetne i Zimske Olimpijske igre u Pekingu.

U cilju jačanja kulturne razmjene Srbije i Kine, sa fokusom na scenskoj umjetnosti, Trkulja je u ime Balkanopolis Centra za Modernu Tradiciju potpisao i memorandum o saradnji sa kineskim Međunarodnim Centrom za Kulturnu razmjenu provincije Šansi i festivalom "Put Svile", koji je na taj način postao i sestrinski festival Kineskog festivala svjetla u Srbiji, navodi "Tanjug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije