Muzika

Snježana Popović Vuleta i Ivan Otašević: Muzikom protiv pandemije

Snježana Popović Vuleta i Ivan Otašević: Muzikom protiv pandemije
Foto: N.N. | Snježana Popović Vuleta i Ivan Otašević: Muzikom protiv pandemije

BANJALUKA - U vremenu koje nikako ne pogoduje umjetnicima, dvoje profesora Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, pijanistkinja Snježana Popović Vuleta i violinista Ivan Otašević, u posljednjih nekoliko dana nastupili su u Gradišci, Zenici, Čapljini, Trebinju i Sarajevu, održavši mini-turneju, u skladu s mogućnostima i mjerama.

Prema njihovim riječima, ovi koncerti predstavljaju njihov način borbe sa virusom i pravi način na koji muzički umjetnici mogu da se bore sa pandemijom.

"U razgovorima i dogovorima sa kolegom Otaševićem, odlučili smo da uložimo maksimalne napore, uvježbamo izuzetno zahtjevan koncertni program i da u ovim, zaista teškim uslovima za umjetnike, nastupimo na cjelovečernjim koncertima u Gradišci, Zenici, Čapljini, Trebinju i u Sarajevu. Bez obzira na naporna putovanja i specifičnost svake koncertne dvorane, mi smo uspjeli u našim naporima i stvarno mogu reći da nema ljepšeg osjećaja za izvođače od onog kada osjete da su svojim izvođenjima uspjeli da dodirnu srca slušalaca i da u očima publike, i pored obaveznih maski, vidimo zadovoljstvo nakon našeg izvođenja", navela je Popović Vuleta.

Ispričala je i da je zanimljivo i to što je, pored publike u koncertnoj dvorani, njihov koncert u Čapljini pratilo više hiljada gledalaca širom svijeta, budući da je koncert prenošen online - live streamingom.

"Po reakcijama publike, koja nas je aplauzima vraćala na scenu po nekoliko puta na svim ovim koncertima, mislim da smo uspjeli da održimo naš visoki izvođački nivo, te da se opravdamo pred sobom, ali i da damo lični primjer studentima, koji će u budućnosti imati težak zadatak da budu nosioci kulturne scene u RS. Moram da istaknem i potrebu za većim ulaganjima u kulturu u segmentu kvaliteta i održavanju instrumenata u kulturnim institucijama u BiH, ali i u regionu, budući da sam se i prilikom održavanja ovih koncerata, ali i nekih ranijih, susrela sa nedovoljno održavanim klavirima na kojima sam nastupala", istakla je ona.

Otašević, koji je inače vanredni profesor na Katedri za gudačke instrumente Akademije umjetnosti, naveo je da su izvodili poznate i izuzetno zahtjevne kompozicije čuvenih kompozitora, Johana Sebastijana Baha, Volfganga Amadeusa Mocarta, Sezara Franka i Henrika Vijenjavskog.

"Moram da istaknem i da su organizatori naših koncerata iz ovih institucija u početku realizacije pokazali iste ili vrlo slične ideje i potrebe održavanja kulturnih aktivnosti i manifestacija, naravno, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i da su oni pravi nosioci i pokretači kulturnih aktivnosti u svojim sredinama", istakao je Otašević.

U narednom periodu očekuju ih koncerti u Bijeljini, Brčkom, Doboju i Kiseljaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije