Muzika

Specijalna nagrada Mirzi Selimoviću na "Slavjanskom bazaru"

Specijalna nagrada Mirzi Selimoviću na "Slavjanskom bazaru"
Foto: N.N. | Specijalna nagrada Mirzi Selimoviću na "Slavjanskom bazaru"

Mirza Selimović, predstavnik Bosne i Hercegovine, na ovogodišnjem festivalu umjetnosti "Slavjanski bazar" u Vitebsku (Bjelorusija) osvojio je specijalnu nagradu za najbolje izvođenje pjesme na slavenskom jeziku.

Ovogodišnji 30. jubilarni festival umjetnosti "Slavjanski bazar" u Vitebsku, koji se svrstava među najveće svjetske festivale, ostaće upamćen i po velikom uspjehu pjevača sa prostora bivše Jugoslavije.

U konkurenciji odraslih prvu nagradu je osvojila osamnaestogodišnja Irina Arsenijević iz Srbije kojoj je uručena i Posebna nagrada "Slavenska nada". Riječ je o nagradi koju dodjeljuje predsjednik Republike Bjelorusije. Najvišu nagradu Grand Priks festivala osvojila je pjevačica Ruhia iz Kazahstana.

Mirza Selimović, predstavnik BiH, dobio je specijalnu nagradu za najbolje izvođenje pjesme na slavenskom jeziku i time opravdao rezultat selekcionog takmičenja održanog u februaru kada je osvojio najviše glasova međunarodnog stručnog žirija iz 13 zemalja koje je angažovao "Slovenski kulturni centar" iz Banjaluke.

"Tek kada se čovjek nađe na jednom ovakvom festivalu i kada sagleda svu složenost i moć ukupne organizacije postane mu jasno zašto je "Slavjanski bazar" dostigao svjetski ugled. Istovremeno postane svjestan i vrijednosti nagrade koju je osvojio s obzirom na izuzetno veliku konkurenciju pjevača iz brojnih zemalja. Zahvalan sam 'Slovenskom kulturnom centru'  koji mi je organizacijom selekcionog takmičenja omogućio da predstavljam Bosnu i Hercegovinu", izjavio je Mirza Selimović.

U konkurenciji učesnika međunarodnog dječijeg muzičkog takmičenja na "Slavjanskom bazaru" najvišu nagradu "Grand Prix" osvojio je Komnen Vuković iz Crne Gore koji se već afirmisao na brojnim takmičenjima organizovanim u okviru bivših jugoslovenskih republika.

Kao i predhodne godine uspješnu selekciju pjevača uradio je Slovenski kulturni centar iz Banjaluke kome je ove godine bilo povjereno da organizuje izborno takmičenje odraslih pjevača za Bosnu i Hercegovinu i djece za Hrvatsku i Sloveniju. Zadovoljan urađenim poslom, Nikola Deretić,  predsjednik Slovenskog kulturnog centra, je rekao da je Mirza Selimović zasigurno jedan od najboljih mladih vokala u regionu i da su očekivali njegov uspješan nastup.

"Bitno nam je da selektujemo najkvalitetnije interpretatore jer je to najbolji način sticanja povjerenja i jačanja dugogodišnje saradnje sa Slavjanskim bazarom ", smatra Deretić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije