Muzika

Pratite nas na Google news

Spektakularni koncert Kusturice i "No smoking orkestra" u Parizu

Spektakularni koncert Kusturice i "No smoking orkestra" u Parizu
Foto: Tanjug | Spektakularni koncert Kusturice i "No smoking orkestra" u Parizu
Srna

Emir Kusturica i njegov "No smoking orkestra" održali su spektakularan koncert u prepunoj sali u sjedištu UNESCO-a u Parizu i podigli na noge publiku, uglavnom diplomate iz cijelog svijeta i članove delegacija u toj međunarodnoj organizaciji.

Oko 1.200 zvanica sa ushićenjem i ovacijama pozdravilo je sinoć Kusturicu i njegov bend, a oni su, obučeni kao meksički oficiri, briljirali na sceni UNESCO-a.

Donijeli su specifičan zvuk - kombinaciju balkanskih ritmova i srpskog kola, koje se nalazi na  UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, i muzike koja je pratila revolucije u Latinskoj Americi, kao i mješavinu novog i starog, savremenog i tradicionalnog.

"No smoking orkestra" u sjedištu organizacije UN, koja se bavi kulturom, obrazovanjem i naukom, svojim koncertom je približio srpsku kulturu mnogobrojnim zvanicama, budući da muzika tog benda demonstrira lepezu različitosti koje postoje u Srbiji.

U prepunoj dvorani čula se muzika iz filmova "Život je čudo", "Crna mačka, beli mačor", "Andergraund", ali i muzička ostvarenja sa albuma "Unca unca", "Kor diplomatik"...

Kusturica i njegovi muzičari u jednom trenutku sišli su sa pozornice u publiku i sa njima igrali u ritmu muzike, što je pozdravljeno velikim aplauzom.

Ambasador Srbije u UNESCO Tamara Rastovac Siamašvili, koja je najavila koncert, rekla je da Srbija podržava i ohrabruje različitosti i da je ovaj koncert jedinstveno putovanje bogatim i raznolikim nematerijalnim kulturnim nasljeđem Srbije.

Kusturicu i njegov bend, kao i zvanice pozdravio je i pomoćnik generalnog direktora UNESCO-a Ernest Otone.

Koncert je dio aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja Srbije i održan je na inicijativu ministra kulture Vladana Vukosavljevića.

Prije koncerta, proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica, na poziv UNESCO-a, održao je predavanje o temi kulturoloških različitosti. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije