Muzika

Srđan Gojković za "Nezavisne": 40 godina smo živeli isključivo od muzike

Srđan Gojković za "Nezavisne": 40 godina smo živeli isključivo od muzike
Foto: P. Punki | Srđan Gojković Gile za "Nezavisne": 40 godina smo živeli isključivo od muzike

Legendarni beogradski bend "Električni orgazam" ove godine slavi 40 godina postojanja i tim povodom kreće na slavljeničku turneju širom regiona. Centralna proslava četrdesetogodišnjice postojanja beogradskog benda biće simbolično obilježena u Beogradu, na mjestu gdje je sve počelo.

Četiri decenije "Orgazma" biće obilježene u "Kombank dvorani" 19. marta 2020, gdje će bend nastupiti prvi put u karijeri, u okviru četvrtog izdanja "Kontakta". Urbana legenda kaže da je bend nastao 13. januara 1980. godine, a ime "Električni orgazam" predložio je frontmen benda Srđan Gojković Gile pošto mu je to prvo palo na pamet, jer je želio da na taj način namjerno provocira i šokira tadašnji establišment.

U razgovoru za "Nezavisne novine" Gile govori o tom periodu, nastanka benda, planovima pred turneju i svim izazovima sa kojima se "Orgazam" susreo tokom 40 godina postojanja.

NN: Ove godine proslavljate 40 godina postojanja benda, a najavljen je i slavljenički koncert. Možete li nam reći nešto više o proslavi jubileja i kada počinje turneja?

GILE: Turneja počinje 13. marta koncertom u Kruševcu. Cele ove godine bićemo na turneji, koja obeležava 40 godina rada benda. Planiramo da obiđemo što više gradova i obeležimo taj jubilej na koncertima, u direktnom kontaktu sa našim fanovima.

NN: Četrdeset godina je veoma dug period. Da li ste ikad vjerovali da će priča s "Orgazmom" trajati ovoliko dugo?

GILE: Iskreno, nisam o tome ni razmišljao. Kad je nastao, "Orgazam" je trebalo da postoji samo za jedan koncert, a evo nas četrdeset godina kasnije u istom bendu. S druge strane, ja sam svakako imao ideju da sviranje rokenrola bude moje zanimanje za ceo život, ali niko nije mogao da predvidi da će to toliko trajati.

NN: Bend je prošao brojne faze, promjene članova, ratove, sankcije... Šta je po Vama najveći izazov s kojim se "Električni orgazam" suočio i s kojim se izborio?

GILE: Glavni izazov je bio preživeti u svakom smislu. Mi nismo bend koji svira vrstu muzike koja se ovde smatra komercijalnom i niko od nas nema neke bitne izvore novca s druge strane. Znači, svih ovih godina živeli smo i izdržavali se isključivo od muzike. Mislim da je to najveći uspeh za bend koji nije išao glavnom strujom, već je pratio neki svoj instinkt i nije pravio veće kompromise.

Foto: Z. Radomirović
Foto: Z. Radomirović

NN: Naveli ste da je bend ime dobio tako što ste željeli da šokirate tadašnji establišment. Šta po Vama današnji novi bendovi treba da urade i kako da se nazovu da bi postigli cilj koji ste vi sebi postavili tada?

GILE: Zaista ne znam, danas su drugačija vremena od onih kada smo mi počinjali. Nekad je bilo bitno uraditi nešto što niko nije i da ne ličiš ni na šta od pre. Danas kao da je suprotno, poželjno je da ličiš na nešto što već postoji i da se uklapaš u neki postojeći kalup.

NN: Proslavom ovog jubileja postali ste i jedan od najdugovječnijih bendova iz novog talasa. Koliko Vam znači to priznanje?

GILE: Mi nismo "jedan od", mi smo najdugovečniji bend beogradskog novog talasa. Ako pričamo o tadašnjoj Jugoslaviji, onda tu postoji samo još "Prljavo kazalište" koje neprekidno radi od početka, ali oni su odavno bend glavne struje, a mi nismo. Ne znam koliko nam to znači, jednostavno tu smo gde jesmo i lepo je da je ovakva ideja istrajala toliko dugo, naročito što smo mi uvek bili autsajderi, i još smo.

NN: Bend se suočio sa brojnim izazovima, ali je ipak ostao dosljedan i vjeran sebi. Na šta ste najviše ponosni u ovih 40 godina?

GILE: Pa verovatno upravo na to - da smo ostali verni sebi i da opstajemo već 40 godina.

NN: Ako biste vratili vrijeme unazad, šta je to što biste voljeli promijeniti u posljednjih 40 godina?

GILE: Apsolutno ništa. Stvari su onakve kakve jesu, a kakve bi drugačije mogle biti. Nikad se ne bavim besmislenim razmišljanjima tipa - šta bi bilo kad bi bilo. Sve je onako kako i treba da bude, da nije tako - ne bi takvo ni bilo.

NN: Kada je u pitanju najavljena slavljenička turneja, da li su u planu nastupi s ove strane Drine?

GILE: Da, naravno, plan je da nastupamo po celoj bivšoj Jugoslaviji ili, kako se to danas zove, regionu, a i šire, gde god ima publike koja želi da vidi koncert "Električnog orgazma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije