Muzika

Stanković: Snimanje albuma je pucanj u prazno

Stanković: Snimanje albuma je pucanj u prazno
Foto: Ilustracija | Stanković: Snimanje albuma je pucanj u prazno

Jesenje vrijeme donosi jednu melanholičnu, ali nedvosmisleno optimističnu pjesmu pod nazivom "Da dignem ruke" muzičkog producenta Milana Stankovića, poznatog kao SevdahBABY.

Emotivni muški vokal je pravo osvježenje u SevdahBABY zvuku i u kombinaciji sa retro-disko elementima donosi atmosferu zlatnog doba francuskog disko-haus zvuka, s kraja devedesetih godina prošlog vijeka.

"Ovo je posle zaista dugo vremena pesma s muškim vokalom. To donosi potpuno drugu vrstu emocije i otvara novo poglavlje za projekat, pošto planiram da radim sa puno različitih vokala na narednim pesmama", priča Stanković za "Nezavisne".

Autor ističe da je u pitanju autobiografska pjesma koja je nastala u trenucima kada je samog sebe bodrio u teškim situacijama. Želio je da to podijeli i sa publikom, te se nada da će se mnogi identifikovati sa tekstom.

"U poslednje vreme dosta eksperimentišem s efektima koji čak i nekim novim snimcima daju neku vrstu patine, tako da sam te nove metode i na ovoj pesmi primenio. Ideja mi je bila da klavijature i sintisajzeri zvuče kao snimci iz osamdesetih, a da bubnjevi i generalna produkcija budu moderni, što na kraju daje eklektičan future-retro zvuk", objasnio je Stanković.

Muzičar dodaje da od svih stvari koje radi u muzici pjevanje je na posljednjem mjestu, tako da mnogo ljudi nije uspjelo da prepozna njegov glas u ovoj numeri.

"Ovaj tekst sam zaista iz srca napisao, pa mi je bilo najlogičnije da ga ja otpevam. Sudeći po komentarima, ljudima prija ova promena u odnosu na ženske vokale sa kojima sam dugo sarađivao i tako ću verovatno i narednim pesmama dati svoj vokalni pečat", dodao je Stanković.

Naglasio je da je pravljenje muzike za njega oduvijek bilo utoljavanje gladi za stvaranjem.

"Vrlo često nove pesme započinjem potpuno spontano u dokolici, u toku isprobavanja nekog novog sintisajzera, sviranja gitare, bez neke posebne svrhe. Umetnost kao svrha sama sebi samo radi izražavanja", rekao je Stanković.

Dodaje da je nakon albuma "Sega mega" odlučio da singlovi budu jedini način komunikacije sa publikom.

"Za žanr kojim se bavim mislim da je album prilično pucanj u prazno, jer se publika svejedno koncentriše samo na pojedinačne pesme. Takođe, za album je potrebno odsustvo sa scene, što je u najmanju ruku neisplativo", dodao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije