Muzika

Statua Šabana Bajramovića prvi eksponat budućeg muzeja džeza u Nišu

Statua Šabana Bajramovića prvi eksponat budućeg muzeja džeza u Nišu
Foto: Anadolija | Statua Šabana Bajramovića prvi eksponat budućeg muzeja džeza u Nišu

Gipsana statua Šabana Bajramovića, "kralja romske muzike" i svjetski priznatog džez muzičara, na konjskoj zaprezi donijeta je do Hamama u Tvrđavi, i svečano unijeta u budući "Nišville džez muzej".

Performans Šabanovog ispraćanja na, kako je rekao direktor "Nišvillea" Ivan Blagojević, "večan i besmrtan rezervni počinak", odvijao se uz pjesmu "Đelem, đelem", Bajramovićevu kompoziciju koja je na Svjetskom kongresu Roma u Londonu 1971. godine proglašena himnom Roma.

"Šaban je puno volio konje i naša ideja je, vidjeli ste, bila da ga ispratimo u pratnji njegova tri ljubimca", kaže Blagojević.

Prvi eksponat ovog muzeja djelo je vajara Vlade Ašanina, replika spomenika Šabanu Bajramoviću čije je podizanje i postavljanje pored amfiteatra na nišavskom keju 2010. godine takođe inicirao "Nišville džez festival".

Muzejska postavka, koja će za posjetioce biti otvorena 3. avgusta u 21 sat, pripremana je samo 15 dana, a na prikupljanju ozbiljnijih ekponata, prema riječima Blagojevića, radiće se još dugo.

"Nama će trebati bar 15 godina, kao nacionalnom muzeju, da prikupimo sve ozbiljne eksponate velikog svjetskog džez muzeja. Znamo da u Evropi džez muzeja nema, ali da ih u Americi ima, pa ćemo pokušati da se povežemo", kaže Blagojević.

Na površini od 200 kvadratnih metara biće mjesta za najznačajnije izvođače među kojima će mjesto naći Solomon Burke i drugi svjetski poznati muzičari.

U prostoriji sa Šabanovom statuom biće i džu-buks na kom će posjetioci moći da puste njegovu originalnu kompoziciju, kao i instrumenti karakteristični za džez, na kojima će svako ko želi moći da oproba svoj talenat.

Ulaz u muzej će biti slobodan, ali će svako ko želi da podrži inicijativu da on zaživi moći da ostavi novac u takozvanoj "glasačkoj kutiji". Tokom pratećeg i glavnog programa "Nišvilla", u muzejskom prostoru održavaće se izložbe, a ispred muzeja koncerti i predstave.

Šaban Bajramović, rođen u Nišu 1936. godine, umro je prije 10 godina. Važio je za muzičara apsolutnog sluha, kome to što nije muzički školovan nije smetalo da snimi 20 albuma, 50 singlova i napiše oko 700 pjesama. Magazin "Tajm" ga je proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pjevača na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije