Muzika

Veličanstvena završnica obilježavanja sedam decenija Muzičke škole

Veličanstvena završnica obilježavanja sedam decenija Muzičke škole
Foto: Vesna Duka | Veličanstvena završnica obilježavanja sedam decenija Muzičke škole

TREBINJE - Spektakularnim koncertom bivših i sadašnjih učenika i profesora Muzičke škole Trebinje, u Kulturnom centru u ovom gradu je završena višemjesečna manifestacija međunarodnog karaktera kojom je pod nazivom "U susret jubileju" obilježeno sedam decenija rada ove ustanove.

Na početku koncerta su uručena priznanja za dugogodišnji rad i pomaganje Muzičkoj školi.

Odato je priznanje profesorici Violeti Popadić, koja je najviše nagrađivana profesorica u njihovoj školi i ima više od 70 osvojenih nagrada, kao i profesorici Aleksandri Rajković, koja je veoma posvećena svim aktivnostima škole i uvijek je tu za sve kolege i učenike, te profesoru Milisavu Sukonjici, koji već deset godina vodi hor srednje škole, sa kojim ima izuzetne rezultate i uvijek su u vrhu horske muzike. Priznanje je dobila i Sara Vujošević Jovanović, prodekan za međunarodnu saradnju Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, za izuzetan umjetnički doprinos Međunarodnom festivalu muzike.

Budući da se Muzička škola Trebinje svrstava u najuspješnije i najopremljenije muzičke škole u zemlji zahvaljujući i dobroj opremljenosti, uručene su zahvalnice i generalnom direktoru ERS-a Luki Petroviću, te Gordanu Mišeljiću, direktoru HET-a, Mirku Ćuriću, gradonačelniku Trebinja, Ivani Grujić, direktorici Muzeja Hercegovine i Miljanu Vukoviću, direktoru Kulturnog centra.

Za uspješnu dugogodišnju saradnju zahvalnice su uručene i Umjetničkoj školi "Vlado Milošević" iz Banjaluke, Muzičkoj školi "Dara Čokorilo" iz Nikšića, Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore.

"Trudili smo se da ne izostavimo nikoga, sve naše drage prijatelje i kolege sa kojim sarađujemo godinama, sa kojima smo radili brojne projekte koji su se odnosili na rad sa učenicima i na koncertnu djelatnost. Program je bio koncipiran tako da nastupe naši nekadašnji učenici koji su sada na raznim stranama svijeta, ali i sadašnji učenici i profesori koji su izveli raznovrstan program, od modernih kompozitora, klasike, romantičara, dok je na kraju nastupio naš srednjoškolski hor uz podršku nekadašnjih učenika i orkestar sastavljen od profesora i učenika, što ranije nismo imali priliku da čujemo", pojasnila je direktor Muzičke škole Trebinje Dušanka Babić.

Priznanje za najnagrađivanijeg profesora dobila je Violeta Popadić, profesor harmonike, koja već 15 godina radi u trebinjskoj Muzičkoj školi, koja je istakla da joj je velika čast što je među vrlo kvalitetnim kadrom svoje škole izabrana za ovo priznanje.

"Zahvalila bi direktorici na prijedlogu i cijelom kolektivu što je podržao ovu ideju. Ovo je predivan posao, mogućnost stvaranja muzike sa djecom i sama ta magija je nešto što je neprocjenjivo. Uspjeh i sreća djece je nešto što nas uvijek motiviše da budemo još bolji", kazala je Popadić.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković čestitao je izuzetan jubilej i dodao da je Muzička škola Trebinje temelj razvoja kulture ne samo u Trebinju, već i u regionu, što je Gradska uprava odavno prepoznala.

"Svi uspjesi koje su postigli direktorica, profesori i učenici veoma su važni za Trebinje i privlače veliki broj mladih ljudi da se bave muzikom. Grad Trebinje, u saradnji sa akterima na lokalnom, republičkom i regionalnom nivou, unaprijedio je infrastrukturu kako bi se i kultura u Trebinju, ali i infrastruktura kojom raspolaže Muzička škola, što više razvijala. Pomenućemo i nabavku klavira Steinway & Sons, koji je prvi klavir ovakve vrste nabavljen u regionu u posljednjih 50 godina. Sigurno da je Trebinje broj jedan u Republici Srpskoj i BiH što se tiče klasične muzike", rekao je Bošković.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije