Muzika

Svečanim koncertom otvoren muzički festival "Primavera"

Svečanim koncertom otvoren muzički festival "Primavera"
Foto: Srna | Svečanim koncertom otvoren muzički festival "Primavera"

BIJELJINA - Koncertom pijanistkinje Ljiljane Vukelje iz Beograda večeras je u Bijeljini svečano otvoren Šesti internacionalni festival muzike "Primavera", na kome će se takmičiti oko 600 učenika iz 92 dvije škole, a najbolji će imati priliku da za svoju školu osvoje pijanino "Fojrih" /Feurich F122/.

Učesnici dolaze iz škola iz Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH, Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja građana "Muzičkih umjetnika Semberije" Siniša Pajić rekao je da je veoma ponosan što su po prvi put imaju ovako veliki broj kandidata.

On je naveo da se djeca takmiče u disciplinama klavir, klavirski duo, harmonika, violina, gitara, solo pjevanje, duvači /truba, flauta, klarinet/ i solfeđo, u ukpuno 57 starosnih kategorija.

Pajić je rekao novinarima da je pijanino ovogodišnja novina nagrada "Ja sam učenik škole", a mogu ga osvojiti pobjednici svih kategorija u svim disciplinama. Srećni dobitnik će se izvlačiti na zatvaranju festivala, u nedjelju, 10. aprila, u 20.00 časova.

Prema njegovim riječima, žiri čine eminenti stručnjaci iz oblasti muzike, akademski obrazovani, a festival su podržali Gradska uprava Bijeljine, Eparhija zvorničko-tuzlanska i drugi prijatelji.

Redovan profesor klavira na Fakultetu muzičkih umetnosti LJiljana Vukelja rekla je da je prvi put na ovom festivalu, da su danas imali priliku da čuju četvrtu i petu kategoriju u disciplini klavira, te da su nastupli sjajni mladi umjetnici.

Vukelja je istakla da joj je velika čast što je malim koncertom svečano otvarila Festival "Primavera".

Profesor klavira iz Muzičke škole "Davorin Jenko" iz Beograda Dragomir Bratić, takođe član žirija, rekao je da su već danas mogli da čuju mlade talente na klaviru. On je dodao da biti muzičar nije stvar izbora, već dar od Boga.

Večerašnjem otvaranju prisustvali su predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, gradonačelik Bijeljine LJubiša Petrović, sveštenici, te druge zvanice.

Organizator ove manifestacije, koja okuplja mlade muzičke talente iz regiona je Udruženje građana "Muzički umjetnici Semberije". Festival se održava u Etno-selu "Stanišići", a svi takmičarski sadržaji su otvoreni za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije