Muzika

Svjetska imena umjetničke muzike i ove jeseni u Banjaluci

Svjetska imena umjetničke muzike i ove jeseni u Banjaluci
Foto: Velibor Tripić | Svjetska imena umjetničke muzike i ove jeseni u Banjaluci

BANJALUKA - Šesto izdanje Međunarodnog festivala umjetničke muzike "Jesenja sonata" biće održano u organizaciji Kulturnog centra Banski dvor od 4. do 8. oktobra, svi koncerti počinjaće u 20 časova, a ulaznice za jedno veče iznosiće sedam KM.

Festival će otvoriti "Gudači Svetog Đorđa", beogradski ansambl sa tradicijom dugom pune tri decenije.

"Ovaj reprezentativni muzički ansambl iza sebe ima više od 1.600 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu, a njihov repertoar obuhvata djela iz različitih stilskih epoha, od baroka do savremene muzike. Na njihovom repertoaru se obavezno nalaze i kompozicije srpskih autora, a među kojima je nemali broj onih koje su namjenski komponovane i posvećene upravo ovom ansamblu. Umjetnički direktor i šef dirigent 'Gudača Svetog Đorđa' od 2022. godine je svjetski priznati umjetnik i najuspješniji srpski dirigent današnjice Srboljub Dinić", rekao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora, juče na konferenciji za novinare, upriličenoj povodom šeste "Jesenje sonate".

Drugog dana festivala, u četvrtak 5. oktobra, otkrio je Matović, banjalučkoj publici predstaviće se "Kugoni trio" iz Belgije.

"'Kugoni trio' čine tri ostvarena i višestruko nagrađivana belgijska muzička umjetnika: pijanista Bert Koh, violinista Nikolas Dupon i saksofonista Kurt Bertels. Zahvaljujući jedinstvenom spoju klavira, violine i saksofona, energičnim i nadahnutim nastupima, te neprekidnom strastvenom traganju za novim repertoarom, 'Kugoni trio' je danas jedan od najcjenjenijih kamernih sastava na belgijskoj i internacionalnoj muzičkoj sceni", naveo je Matović.

Dodaje da je treći dan festivala pozornica koncertne sale Banskog dvora rezervisana za pijanistkinju Biljanu Jašić Radovanović i klarinetistu Ognjena Popovića.

"Biljana Jašić Radovanović je redovni profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i nastupiće zajedno sa kolegom, priznatim klarinetistom Ognjenom Popovićem, profesorom Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu", kaže Matović.

Četvrtog dana festivala, rekao je u nastavku, publici će se predstaviti dvije mlade, ali već svjetski priznate i afirmisane muzičke umjetnice iz Japana: violinistkinja Jukiko Uno i pijanistkinja Šiori Kuvahara.

"Jukiko Uno je počela da svira violinu već sa četiri godine, dobitnica je najznačajnijih međunarodnih nagrada i priznanja, a pažnju svjetske muzičke javnosti na sebe je skrenula nakon osvajanja laureata na prestižnom takmičenju 'Kraljice Elizabete' u Briselu 2019. godine. Šiori Kuvahara je takođe višestruki laureat najznačajnijih međunarodnih takmičenja, a pored velikog broja održanih recitala u Japanu i inostranstvu, ostvarila je i veliki broj zapaženih internacionalnih nastupa sa različitim orkestrima i značajnim dirigentima današnjice", poručio je Matović.

Završnica "Jesenje sonate", kako je na kraju predstavljanja programa festivala rekao Matović, ostavljena je za još jedno veliko svjetsko ime umjetničke muzike.

"Čuveni ruski violončelista Dmitrij Kouzov održaće 8. oktobra cjelovečernji koncert u Banskom dvoru, zajedno sa renomiranim gudačkim orkestrom Kamerata Novi Sad. Od trenutka kad je pod dirigentskom palicom Rejmonda Leparda debitovao u prestižnom 'Alis Tuli holu' u Njujorku 2005. godine, Dmitrij Kouzin ne prestaje da izaziva pažnju muzičke javnosti kroz svoje izuzetne koncertne nastupe u najpoznatijim koncertnim prostorima širom svijeta. Zajedničkim koncertom ovog vanserijskog ruskog umjetnika i jednog od najboljih srpskih kamernih orkestara svečano će biti zatvoreno šesto izdanje 'Jesenje sonate'", istakao je Matović.

On je na kraju kazao da je "Jesenja sonata" u prethodnom periodu snažno odjeknula u čitavom regionu, dobivši, kako je dodao, izuzetno pozitivne recenzije od strane muzičke kritike te veliku podršku publike koja je kroz maksimalnu posjećenost svih festivalskih programa pokazala da se organizatori nalaze na pravom putu i da umjetnička muzika i te kako ima svoje posjetioce ukoliko im se ponudi kvalitet i adekvatna promocija pripremljenog programa.

"Kroz svoje šesto festivalsko izdanje 'Jesenja sonata' je već postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će, uvjereni smo, u budućnosti još snažnije stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike svake godine tokom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene", zaključio je Mladen Matović, uz napomenu da su ulaznice već dostupne na biletarnici Banskog dvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije