Muzika

Svjetski dan muzike obilježen i u Banjaluci

Svjetski dan muzike obilježen i u Banjaluci
Foto: N.N. | Svjetski dan muzike obilježen i u Banjaluci

BANJALUKA - Obilježavanje Svjetskog dana muzike u Banjaluci započelo je danas u jutarnjim časovima. Profesori i studenti banjalučke Akademije umjetnosti, a u organizaciji ove institucije, Muzikološkog društva Republike Srpske i Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, družili su se sa mališanima iz tri vrtića u grdu na Vrbasu.

U vrtićima "Nataša", "Plavi čuperak" i "Ježurka ježić" klinci i klinceze, osim što su čuli poznata djela kompozitora klasične muzike, upoznali su se sa instrumentima i imali priliku da pitaju sve što ih zanima, a da je vezano za umjetničku muziku.

Nakon izvedbi u predškolskim ustanovama, program obilježavanja svjetskog dana muzike nastavljen je u kamernoj sali Akademije umjetnosti, atrijumu Gradske uprave i zgradi Vlade Republike Srpske. Do kraja dana trebalo bi da na deset lokacija bude odsvirano oko 200 kompozicija, što čini petnaestak sati muzike. Sve ovo trebalo je da izvede preko 120 učesnika, a među njima, pored profesora i studenata Akademije umjetnosti, bili su i Kamerni hor "Kerubini", učenici Muzičke škole "Vlado Milošević", Taiđi grupa Konfucijevog instituta, kvartet "Flutete", Gradski tamburaški orkestar, Gradski hor "Jazavac" i Pjevačka grupa ANIP "Masleša".

Obilježavanje Svjetskog dana muzike u Banjaluci, međutim, biće nastavljeno i sutra mini-koncertom Ženskog kamernog hora "Banjalučanke", koji je najavljen za 21 čas ispred Muzičkog paviljona parka Petar Kočić.

"Repertoarska raznovrsnost i visok nivo izvođenja najrazličitijih muzičkih stilova i žanrova koji se kreću od djela starih majstora renesanse pa sve do zahtjevnih kompozicija savremene vokalne muzike, postali su jedna od najznačajnijih odrednica hora 'Banjalučanke'. Imajući u vidu da je u pitanju nastup na otvorenom i da zajedno sa drugim ansamblima slavimo Dan muzike, mini-koncert će konceptualno obuhvatiti popularniji program i izvođački najatraktivnije kompozicije iz našeg bogatog repertoara", kazao je Mladen Matović, umjetnički rukovodilac hora, dodajući da će oni koji budu u prilici da prisustvuju nastupu moći uživati u efektnim i namjenski aranžiranim melodijama tradicionalne muzike Balkana, kao i u horskim obradama numera iz žanra popularne muzike.

Specijalni gosti koncerta biće članovi gudačkog kvarteta "Palladio" i instrumentalisti Mladen Janković (klavir) i Zoran Vujić (perkusije).

Pred horom "Banjalučanke" nalazi se ambiciozna koncertno-takmičarska sezona, a najznačajnije aktivnosti u 2021. godini podrazumijevaju organizaciju gala koncerta na tvrđavi Kastel i učešće na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Belgiji, na kojoj banjalučke djevojke brane olimpijsko zlato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije