Muzika

Tajne koje kriju kultne pjesme

Tajne koje kriju kultne pjesme
Foto: N.N. | Tajne koje kriju kultne pjesme

Popularne numere iz prošlih vremena koje su svojim akordima i tekstovima obezbijedile sigurno mjesto u srcima svih generacija, čak i nekoliko decenija nakon njihovog nastanka, "iza zavjese" kriju tekstove koji nose tajanstvene poruke, priče, mračne tajne, pa i dirljive životne ispovijesti poznatih imena.

Na našoj muzičkoj sceni postoji veliki broj hitova čije stihove godinama pjevamo, a da možda nismo svjesni njihovog značenja.

"Grupa "Bolero" - "Jelena"

Kultna grupa "Bolero", čija muzika je doživjela svoj vrhunac osamdesetih godina, u jednoj pjesmi kaže: "Nikada se nismo sreli, vremena nismo imali da mi oči obrišeš, da mi ruke miluješ". Antologijska pjesma nazvana "Jelena", koja je nakon više od 20 godina popularna i među današnjim generacijama, naizgled pjeva o ljubavi prema djevojci, ali tužna i surova istina jeste da je posvećena majci jednog od članova benda koja ga je ostavila u sirotištu.

Grupa "Indexi" - "Bacila je sve niz rijeku"

Slavna balada "Bacila je sve niz rijeku" govori o velikoj ljubavi frontmena Davorina Popovića i javnosti nepoznate djevojke iz Sarajeva. Njihova je ljubavna veza bila ozbiljna, ali dogodilo se dijete koje nisu planirali. Djevojka je tada navodno abortirala i nestala iz njegovog života. Po pričama, decenijama poslije, Popović ju je uočio u publici na koncertu u Švedskoj. Prekinuo je sa svirkom i počeo uzaludno da je traži u masi. Stihovi Kemala Montena krunisani u ovoj pjesmi zauvijek su ostali svjedok ove priče.

Grupa "Prljavo kazalište" - "Tu noć kad si se udavala"

Popularna numera "Tu noć kad si se udavala" grupe "Prljavo kazalište" iza sebe krije istinitu priču. Naime, Jasenko Houra iz slavnog benda imao je djevojku koju je jako volio. Budući da je morao ići odslužiti vojni rok pitao ju je hoće li mu biti vjerna te ga čekati, na šta je ona pozitivno odgovorila. Međutim, nakon što se vratio, njegova izabranica ga nije čekala, već je spremala svadbu, ali s drugim.

"Zdravko Čolić - "Ona spava"

Zdravko Čolić otpjevao je mnoge pjesme u kojima se spominju imena žena. "Hajde, hajde, Jasmina", "Esma", "Jedne zime s Kristinom", "Ruška", "Zvao sam je Emili". Međutim, u jednom intervjuu Čolić je izjavio da nijedna pjesma nije o stvarnoj ženi, osim Kristine. Tada je otkrio da je Kornelije Kovač posvetio tu pjesmu svojoj kćerki. Osim toga, Čolić je u svojoj numeri "Ona spava" vječno obilježio tragediju koja je potresla tadašnju jugoslovensku javnost. Naime, pjesma opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine, kad se djevojka Milica Kostić bacila s 11. sprata nebodera kako bi pobjegla od pet nasilnika koji su je htjeli silovati. Nisu željeli odustati i bacanje kroz prozor je za tada mladu maturantkinju bilo jedina opcija kako bi odbranila svoju čast. Tragediju je u stihove pretvorio Crnogorac Velizar Šofranac.

Grupa "Bijelo dugme" - "Sanjao sam noćas da te nemam"

Pjesmu "Bijelog dugmeta" pod nazivom "Sanjao sam noćas da te nemam" godinama doživljavamo kao ljubavnu, ali jednom prilikom Goran Bregović, bivši vođa i tekstopisac grupe, rekao je da je pjesma u stvari o smrti majke. Takođe, pojedina tumačenja govore da pjesma "Bijelog dugmeta" pod nazivom "Da sam pekar" poziva na konzumiranje bijelog praha.

"Grupa EKV - "Srce"

Godinama se govori i o skrivenim porukama u tekstovima legendarnog sastava EKV. Tako je njihova pjesma "Srce" posvećena bivšoj djevojci osnivača i člana benda Milana Mladenovića, koja je umrla od posljedica konzumiranja heroina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije