Muzika

Teya Dora je zvijezda Beovizije, kakvu tajnu krije njena pjesma

Teya Dora je zvijezda Beovizije, kakvu tajnu krije njena pjesma
Foto: Screenshot/Instagram | Teya Dora je zvijezda Beovizije, kakvu tajnu krije njena pjesma

Po izboru evrovizijskih fanova, Teya Dora je apsolutni favorit za pobjedu na Beoviziji 2024, a ovu srpsku pjevačicu svijet je već upoznao prošle godine kada je njena pjesma "Džanum" postala jedna od najviralnijih na svijetu.

Iza tuge i melanholije koja se čuje u njenom glasu, stoji tužna porodična priča.

Tekst pjesme preveden je na 189 jezika širom svijeta, a na Instagramu, Fejsbuku i Tiktoku napravljeno je više miliona postova uz nju. Bukvalno fenomen o kojem svi pričaju i uz koju se plače.

Teya Dora je u intervjuima koje je na Balkanu i u svijetu davala povodom ove pjesme iznijela i mnoge činjenice vezane za njeno muzičko školovanje i njen rad. Ali o privatnom životu malo je toga pričala. Čini se – izbjegavala je to.

Ono što niko do sada nije znao, a izuzetno je važno za pjesmu "Džanum", objavljeno je ovih dana i to očigledno slučajno, u lokalnom borskom mediju za koji je Teya Dora dala intervju u kome je evocirala uspomene na svoje djetinjstvo iz Bora i drugih gradova istočne Srbije i Timočke krajine koje je posjećivala prateći njenu mamu dok je iz tog dijela Srbije pisala reportaže za Večernje novosti.

Čini se da je novinar koji je intervju vodio, i lično poznavao Teya Doru dok je bila dijete pa je objavio ne samo njenu prelijepu sliku iz dobi kad je imala četiri ili pet godina, već je otkrio i ko su Teya Dorini roditelji. Napisao je da su oni takođe Borani i da “Teinu mamu Jasnu rođenu Jojić, znamo po mnogobrojnim tekstovima o Boru i Timočkoj krajini koje je godinama objavljivala kao novinar Večernjih novosti, ali i po brojnim etnološkim knjigama među kojima su i knjige o vlaškoj magiji čijim je pisanjem i izdavanjem prije skoro tri decenije doprinijela uvjerenju da Vlasi imaju svoj kulturni identitet i da zaslužuju da u Srbiji ostvare status nacionalne manjine”.

Trifunović je napisao i da je Tein otac, slikar i grafički dizajner koga će Borani pamtiti ne samo po logotipima koje je uradio za institucije poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Muzičke škole u Boru, već i po izložbama karikatura i sjajnih ilustracija, njegov dragi prijatelj Dragan Pavlovski Gandra, preminuo 2021. godine.

Kada uz to dodamo činjenicu da je Teya Dora u nekoliko intervju rekla da joj je uvijek teško da pjeva "Džanum" i zato što je pjesma podsjeća na tragičan gubitak koji je imala u životu i zato što osoba koju je mnogo voljela nije bila živa da se raduje uspjehu "Džanum", potpuno nam je jasno zašto Teya Dora ovu pjesmu uvijek izvodi sa strašnim bolom u glasu i da uvijek guta svoje suze pjevajući "Džanum" kao uostalom i mnogi kad je sluša i kad je pjeva.

(Kurir.rs/Blic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije