Muzika

Tina Tarner u 78. godini prekida penziju

Tina Tarner u 78. godini prekida penziju
Foto: Ilustracija | Tina Tarner u 78. godini prekida penziju

Nisam to željela, ali sam dobila toliko pisama fanova da sam se morala vratiti, bar nakratko, rekla je legendarna Tina Tarner povodom snimanja mjuzikla o njenom životu koji će režirati Filida Lojd.

Lojdova je inače višestruko nagrađivana režiserka mjuzikla "Mamma Mia", a prije izvjesnog vremena prihvatila se veoma ozbiljnog zadatka.

Tvrdi da će svjetsku muzičku divu predstaviti baš kao što njena pjesma kaže - "jednostavno najboljom" (Simply the Best). Premijera bi trebalo da bude sljedeće godine u Londonu, a naziv mjuzikla je "Tina: Muzičarka".

Njen život prikazan je prvi put 1993. godine u biografskom filmu "What's Love Got to Do With It", kako takođe glasi jedna od njenih pjesama. Pjevačicu je u ovom filmu glumila Anđela Baset, dok će je u mjuziklu utjeloviti Adrijen Voren.

Zahvaljujući ovom mjuziklu publika će imati priliku da sazna mnogo toga o životu slavne rok bake, između ostalog biće prikazan njen put do zvijezde koji nije bio nimalo jednostavan, a ona je zbog ovog projekta nakratko prekinula penziju.

Bila je druga kćerka u porodici fabričkih radnika, s kombinacijom afroameričkih, evropskih, Čeroki i Navaho gena. U djetinjstvu ih je napustio otac, a onda, povremeno, i majka. Nakon što se preselila u Sent Luis, kao 18-godišnjakinja je upoznala tada već relativno poznatog rokera Ajka Tarnera. Od pratećeg vokala u njegovoj grupi došla je do glavne pjevačice, a 1962. godine postala mu je supruga. Nakon toga je započeo njihov vrtoglavi uspon. Ona je postala prepoznatljiva po svom energičnom plesanju na sceni. Kada su se počeli pojavljivati sve veći problemi s drogom, Tina je počela razmišljati o tome kako bi se mogla izvući iz svega. Godine 1976. napustila je svog supruga sa četvoro djece, 36 centi u džepu i jednim malim koferom odjeće. Sljedeće mjesece provela je krijući se od Ajka i preživljavajući uz pomoć prijatelja. Njen veliki povratak na scenu desio se 1984. godine s album "Private Dancer". Nakon dvije godine, odselila se u Evropu i započela život sa svojim partnerom Ervinom Bahom sa kojim je i danas u braku.

"Godinama sam prolazila kroz pakao, ali nisam alkoholičar, ne pušim, ne drogiram se i vjerujem da je zdrav život najzaslužniji za dobar izgled. Što sam starija, to više shvatam da nije bitno ono što mi se događa, već način na koji se nosim s tim", izjavila je ona jednom prilikom.

Uz sjajnu karijeru, Tina je odgojila četvoro djece, svoje dvoje i dva sina iz Ajkovih prethodnih veza. Godine 2001. autoput 19 između Braunsvila i Natbaša preimenovan je u autoput "Tina Tarner".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije