SP Qatar 2022.

Muzika

Tomelinijeva i Franceti održali koncert za pamćenje u Banjaluci

Tomelinijeva i Franceti održali koncert za pamćenje u Banjaluci
Foto: Srna | Tomelinijeva i Franceti održali koncert za pamćenje u Banjaluci
Srna

Četvrtog dana Internacionalnog muzičkog festivala "Jesenja sonata" koncert za pamćenje u Banjaluci su održali vanserijski umjetnik pijanistkinja Eliza Tomelini i renomirani violinčelista Luka Franceti iz Italije.

Publika je sinoć bila u prilici da uživa u virtoznom i nadahnudom izvođenju Ranjmanjinovih, Šumanovih i Pjacolinih kompozicija, a ovi izuzetni umjetnici aplauzima su čak pet puta vraćeni na bis.

Tomelinijeva i Franceti su se kroz svoje pojedinačne profesionalne i solističke karijere do sada iskazali kao vrhunski interpretatori širokog repertoarskog opusa, nastupivši u najznačajnijim koncertnim dvoranama Evrope i svijeta, navodi se u saopštenju iz Banskog dvora.

Francetiju je ovo bilo prvo predstavljanje pred banjalučkom publikom, dok je Tomelinijeva u Banskom dvoru već održala jedan solistički koncert za pamćenje, upravo u okviru drugog izdanja "Jesenje sonate" 2019. godine.

"Drago mi je što sam ponovo ovdje, posebno jer još uvijek živimo u vremenu pandemije. Zato je ovaj festival svjetlo u jednom mračnom periodu. Prošli koncet pamtim po toploj dobrodošlici publike, odličnoj organizaciji i nevjerovatnoj akustici ove prelijepe sale, a takav je bio i ovaj koncert", rekla je Tomelinijeva.

Ona ističe da su koncert počeli Rahmanjihovom sonatom, završili Pjacolinim tangom, a izveli su i nekoliko manjih kompozicija Roberta Šumana.

Franceti kaže da je mnogo puta nastupao sa Tomelinijevom, kao i da su jako slični i povezani.

Jedan od najboljih evropskih kamernih orkestara - Gudački kamerni orkestar "Zagrebački solisti" održaće večeras cjelovečernji koncert u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u završnici Internacionalnom muzičkog festivala "Jesenja sonata".

Sa tradicijom dugom skoro sedam decenija "Zagrebački solisti" su održali gotovo 4.000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama.

"Zagrebački solisti" izvode repertoar koji uključuje barokna, klasična, romantična, ali i djela savremene muzike, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktuelizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija domaćih kompozitora.

Četvrti internacionalni muzički festival "Jesenja sonata" otvoren je 6. oktobra koncertom gitariste i kompozitora iz Srbije Nemanje Bogunovića i njegovog "Strings atačed" kvinteta u Kulturnom centru Banski dvor.

Pokrovitelji festivala su Grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, dok je partner Adiko banka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije