Muzika

Tradicionalnim koncertom završene Majske muzičke svečanosti

Tradicionalnim koncertom završene Majske muzičke svečanosti
Foto: Vanja Čerimagić | Tradicionalnim koncertom završeno 17. izdanje festivala Majske muzičke svečanosti

SARAJEVO - Raznolik program 17. izdanja festivala Majske muzičke svečanosti zaokružen je sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevo svečanim koncertom koji tradicionalno zajednički organiziraju Sarajevska filharmonija i Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA).

Kako je saopšteno iz MAS UNSA, uz orkestar Sarajevske filharmonije nastupili su klarinetisti Armin Smriko, asistent na Odsjeku za duvačke instrumente i harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te Tara Memović, učenica Osnovne muzičke škole "Ilidža" (klasa prof. Edin Bahtić).

Orkestrom su dirigovale, pojašnjeno je dalje, Ella Piknjač (klasa prof. Dario Vučić) i Marija Grubišić (klasa prof. Jasenka Ostojić), studentice Odsjeka za dirigovanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

"Koncert je otvoren izvedbom uvertire Egmont op. 84 L. van Beethovena koju je orkestar Sarajevske filharmonije priredio pod dirigentskom palicom Elle Piknjač, nakon čega je uslijedio nastup talentovane klarinetistice Tare Memović koja se predstavila Koncertom za klarinet i orkestar u Es duru op. 36 F. Krommera uz dirigentsko ravnanje Marije Grubišić", pojašnjeno je u saopštenju, uz napomenu da je prvi programski blok zaokružio klarinetist Armin Smriko interpretacijom Koncerta za klarinet i orkestar u A duru, K. 622 W. A. Mozarta, pod dirigentskim vodstvom Elle Piknjač.

U drugom dijelu programa Sarajevska filharmonija i dirigentica Marija Grubišić izveli su Simfoniju br. 8 u h molu, D. 759 (Nedovršena) F. Schuberta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije