Muzika

"Tragovi prošlosti iz magnetofona Vlade Miloševića" u Trebinju

"Tragovi prošlosti iz magnetofona Vlade Miloševića" u Trebinju
Foto: Muzej Republike Srpske | "Tragovi prošlosti iz magnetofona Vlade Miloševića" u Trebinju

TREBINJE - Promocija audio izdanja i buklea "Tragovi prošlosti iz magnetofona Vlade Miloševića" čiji je autor Sanja Pupac, etnomuzikolog i muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske, biće održana 13. juna u 20 časova u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Kako je saopšteno iz Muzeja Republike Srpske (MRS), ovo izdanje promoviše i prikazuje audio snimke vokalnih napjeva koje je napravio Vlado Milošević pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka.

"Planirano je i predavanje o Vladi Miloševiću, čuvaru nematerijalnog kulturnog nasljeđa kao i umjetnički program koji će dočarati tradicionalno muzičko nasljeđe. Muzej RS baštini i čuva svu građu Vlade Miloševića a kako su dio  te građe i magnetofonske trake bila je potrebna njihova digitalizacija", saopšteno je iz MRS.

Dodaju da je digitalizacija dokumentarnih magnetofonskih traka Vlade Miloševića rađena tokom drugih polovina 2017. i 2018. godine u Muzikološkom institutu SANU u Beogradu.

"Urađena je detaljna katalogizacija sadržaja na osnovu dostupnih terenskih dnevnika Vlade Miloševića od strane etnomuzikologa koji poznaje terensku i istorijsku muzičko-folklornu građu Bosne i Hercegovine i emsku terminologiju, tehnička priprema digitalizovanih snimaka za objavljivanje priprema digitalizovanih snimaka za objavljivanje u saradnji sa Muzičkom produkcijom RTRS-a, naučna obrada i edukacijska upotreba digitalizovanih snimaka", pojašnjeno je dalje.

Naveli su da bukle sadrži USB sa terenskim snimcima koje je napravio Vlado Milošević i prateći stručn tekst sa tekstovima pjesama  koje olakšava slušanje muzičkih primjera koji su uvršteni na ovo izdanje.

"Na ovaj način obrađenu, inventarisanu i digitalizovanu muzičku građu lakše će koristiti stručni muzički radnici, studenti, profesori i kulturno umjetnička društva, kako bi obrazovni proces bio obogaćen i djelima našeg kompozitora i etnomuzikologa", saopšteno je iz MRS.

Dodali su da se radi samo o dijelu vokalnih primjera koje je snimio Vlado Milošević, dok će se ostali primjeri naći u nekim narednim izdanjima.

"Cilj nam je da na najbolji način i u što većoj mjeri promovišemo i edukujemo one koji će slušanjem ovih materijala znanje i utiske prenijeti dalje", zaključili su iz Muzeja Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije