Muzika

Trio Sirius održao koncert u Muzeju Hercegovine

Trio Sirius održao koncert u Muzeju Hercegovine
Foto: N.N. | Trio Sirius održao koncert u Muzeju Hercegovine

Trio Sirius, kojeg čine dvije flaute i klavir, održao je koncert klasične muzike u Muzeju Hercegovine.

Nakon Cetinja, gdje su nastupili, nastupili su u Trebinju, rodnom gradu, jedne od članica tria, pijanistkinje Maje Petijević.

Trio Sirius čine flautistkinja Ana Јontes, flautista Stefan Peričić i pijanistkinja Maja Petijević, studenti specijalističkih studija.

Trio je osnovan tokom studijske 2018/2019. godine u okviru klase kamerne muzike profesorice Žane Lekić na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Na koncertu u Trebinju izvodili su kompozicije 20. i 21. vijeka sa osvrtom na romantizam.

Riječ je o kompozicijama Klarka, Pijacole, Ramadana, Dringa i Franca Doplera.

"To nisu često viđeni izvođeni, pažljivo smo birali kompozicije, jer nema baš tih kompozicija za klavir i dvije flaute", kažne Petijevićeva.

Flauta i klavir se kao instrumenti savršeno slažu, kažu instrumentalni izvođači i često su nerazdvojni u kamernoj muzici.

"Flauta je dosta tih instrument i melodisjki posjeduje jednu melodijsku liniju koja ne može do kraja da dočara tu harmoniju i samim tim traži harmonijsku podlogu koju klavir može da pruži", pojašnjava Stefan Peričić, flautista.

Najbitnije je kaže Ana Јontes, savladati tehniku sviranja flaute, kao duvačkog instrumenta.

"Tehnika sviranja u smislu brzine istog, jer recimo neki drugi duvački instrumenti ne mogu tom brzinom svirati te tehničke stvari", ističe Јontes.

Trio Sirius dobitnik je prestižnih nagrada i priznanja na međunarodnim takmičenjima, a kao predstavnici Muzičke akademije na Cetinju, gdje su studirali, i dalje nastupaju na brojnim manifestacijama.

 

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije