Muzika

Trkulja i Milenković večeras pred Banjalučanima

Trkulja i Milenković večeras pred Banjalučanima
Foto: N.N. | Trkulja i Milenković večeras pred Banjalučanima

​BANJALUKA - Zajedničkim nastupom svjetski poznatih umjetnika Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje, večeras, sa početkom u 21 čas, ispred Kulturnog centra Banski dvor biće održan koncert povodom predaje aplikacije "Banjaluka 2024", kojom se ovaj grad kandiduje za evropsku prijestonicu kulture.

Koncert organizuje Fondacija "Banjaluka 2024" u saradnji sa gradom Banjaluka, a ulaz će za sve posjetioce biti besplatan.

Kako je saopšteno iz pomenute fondacije, Banjaluka se i prostorno i programski ubrzano priprema za konačnu odluku o tome koji će grad nositi prestižnu titulu evropske prijestonice kulture 2024. godine.

Pored ovog, kako navode, razlog za koncert leži i u završetku radova na spoljašnjosti Kulturnog centra Banski dvor.

"Otkrivajući jedan od svojih najreprezentativnijih objekta kulturnog nasljeđa, u sjaju kakav je bio prije skoro devet decenija, ispred Banskog dvora, Banjaluka će predstaviti svoj programski koncept 'Suprotnosti se privlače' spektakularnim i jedinstvenim zajedničkim nastupom Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje", navedeno je u saopštenju tima "Banjaluka 2024".

Oni dodaju da će svjetski priznate virtuoze klasične muzike na violini i moderne tradicije na mnogobrojnim instrumentima, Milenkovića i Trkulju, pratiti banjalučki simfoničari, koje će činiti muzičari iz Banjaluke, Bihaća i Jajca, tri grada koji su se zajednički kandidovali i streme prestižnoj evropskoj tituli.

"Četrdeset četiri muzičara Banjalučke filharmonije, raspoređeni na sceni u neobičnom omjeru 20:24, dodatno će naglasiti želju Banjalučana da baš za pet godina njihov grad bude ovjenčan laskavim naslovom evropske prijestonice kulture", saopšteno je.

Spajajući samo na prvi pogled nespojivo, nastavak je saopštenja, Banjaluka će predstaviti, ne samo različite umjetnike i muzičke žanrove, već će i "novim" Banskim dvorom nastaviti da razvija nove kulturne sadržaje zacrtane u Strategiji razvoja kulture grada, kao jedinstvenom dokumentu u Bosni i Hercegovini, nastalom kao rezultat kandidature Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije