Muzika

U Prijedoru održan 7. međunarodni festival horova Zlatna vila

PRIJEDOR - Hor Kulturnoumjetničkog društva "Abrašević" iz Beograda dvostruki je pobjednik ovogodišnjeg, 7. međunarodnog festivala horova "Zlatna vila", koji je proteklog vikenda održan u Prijedoru.

`Abrašević` je, odlukom stručnog žirija u sastavu Branko Đurković, Vladimir Kranjčević i Ognjen Bomoštar i ocjenom publike, dobio plaketu `Zlatna vila` i novčanu nagradu u ukupnom iznosu od 4.000 KM. Organizator je ovog puta odlučio da svim učesnicima i dirigentima festivala uruči plakete, te pet posebnih priznanja pojedinim horovima za određene izvedbe.

Tako je posebno priznanje za najbolje izvedeno djelo starog majstora dobio Mješoviti pevski zbor `Novo Mesto`, a priznanje za najbolje izvedeno savremeno djelo pripalo je domaćinima, Srpskom pravoslavnom crkvenom pjevačkom društvu `Vila`. Posebno priznanje za izvođenje domaćeg djela žiri je dodijelio akademskom horu `Politehnike Šljonske` iz Gljivica, a za izvođenje kompozicije iz oblasti duhovne muzike priznanje je pripalo horu Crkvenog pjevačkog društva `Ostrog` iz Novih Banovaca. Posebno priznanje za inovaciju i virtuoznost u interpretaciji muzičkog djela pripalo je akademskom horu Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu.

`Ovo je čudesni festival i presrećan sam zbog osvojenih nagrada, prvenstveno zbog mladih ljudi u horu koji vole da pjevaju i to rade sa ljubavlju`, rekao je dirigent pobjedničkog hora Milovan Pančić, naglasivši da ga posebno raduje što je publika njihov nastup nagradila velikim aplauzom.

Ovogodišnji festival horova `Zlatna vila` u Prijedoru okupio je devet učesnika iz pet zemalja. Kao gost nastupio je gudački kvartet `Memento` iz Banjaluke. Pokrovitelji `Zlatne vile` bili su Ministarstvo prosvjete i kulture RS i opština Prijedor, a generalni sponzor bila je `Hypo Alpe Adria Group`.

`Nebeski` nastup

`Žiri je bio jednoglasan jer samo jedna može biti 'Zlatna vila'. Tako je ocijenila i prijedorska publika i to samo pokazuje koliko je ona sazrela kada je u pitanju horsko pjevanje`, rekao je Branko Đurković, predsjednik stručnog žirija `Zlatne vile`, i ocijenio da je nastup `Abraševića` na ovom festivalu bio `nebeski`.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije