Muzika

U borbi za nagrade Đurđevdanskog festivala 18 kompozicija

U borbi za nagrade Đurđevdanskog festivala 18 kompozicija
Foto: Ustupljena fotografija | U borbi za nagrade Đurđevdanskog festivala 18 kompozicija

BANJALUKA - Ovogodišnji 29. Đurđevdanski festival dječije pjesme biće održan 13. maja, od 17 časova, u direktnom prenosu iz Studija 1 RTRS, ali i live streamu na internet stranici www. rtrs.tv kao i zvaničnom YouTube kanalu televizije, a svoje vokalne sposobnosti pokazaće 21 izvođač iz osam zemalja, koji će izvesti 18 kompozicija.

Na konferenciji za medije koja je održana danas povodom početka festivala prisutnima su se obratili Dijana Milanković, generalna direktorica RTRS, Dragoljub Sladojević, urednik takmičarskog dijela festivala, Dejan Dejanović, glavni urednik festivala, i Milica Kondić ispred kompanije M:tel, a predstavljene su i ovogodišnje đurđevdanske zvjezdice.

Dijana Milanković istakla je da se ovaj festival organizuje da bi se talentovanoj djeci, kompozitorima, tekstopiscima i aranžerima dao medijski prostor da iskažu svoje talente i umijeća, i da je to i dužnost javnog emitera.

"Na organizaciji festivala radili su mnogobrojni timovi, jer ovaj festival nije samo festival kvalitetne dječje pjesme nego je i svojevrsni televizijski spektakl", istakao je Dejanović.

"Većina djece prvi put će se obresti na tako velikoj bini sa specijalnim efektima i opremom, na crvenom tepihu, okružena kamerama i foto-objektivima, i takoreći bar na ta dva-tri dana, koliko su gosti redakcije Đurđevdanskog festivala i RTRS, svi će biti prave zvijezde, bez obzira na takmičarski ishod i pobjednike festivala", rečeno je na konferenciji uz objašnjenje da će vokalne sposobnosti pokazati mali muzičari iz Letonije, Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i, naravno, Republike Srpske i BiH.

Rečeno je i da se organizacioni tim Đurđevdanskog festivala ove godine odlučio da se za "nagradu publike" glasa putem zvaničnog Facebook naloga festivala radi pružanja jednakih šansi za glasanje i za inostrane izvođače.

"Tokom pregleda glasova, nažalost, uočeno je da se za nekoliko pjesama glasalo i neregularnim putem sa takozvanih nepostojećih profila. Kako je pred organizacionim timom nezahvalan zadatak da odluči šta da uradi sa takvim glasovima i kako je nemoguće utvrditi ko je te glasove organizovao, tim Đurđevdanskog festivala se odlučio da se, osim prikupljenih lajkova za nagradu publike, zbrajaju i Reech odnosno doseg do publike, koji su postigli izvođači i njihove pjesme, kao i Share, odnosno broj podjela kompozicija na Facebooku, kao i komentari ispod objava svih spotova", rečeno je na konferenciji za medije.

Milankovićeva je naglasila da se festival održava zbog djece i da nagrade nisu u prvom planu, posebno tako simbolična nagrada, kao što je "nagrada publike".

"Naš festival 29 godina sjajna je prilika za druženje i prve muzičke korake, ali ima i značajnu obrazovnu ulogu - neke đurđevdanske kompozicije našle su svoje mjesto u udžbenicima muzičke kulture za osnovne škole. To je znak trajanja i kvaliteta ovih pjesama", zaključeno je na konferenciji za medije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije