Muzika

U utorak koncert pjevačkog društva "Sloga" u Sarajevu

U utorak koncert pjevačkog društva "Sloga" u Sarajevu
Foto: N.N. | U utorak koncert pjevačkog društva "Sloga" u Sarajevu

Srpsko pjevačko društvo "Sloga" iz Sarajeva održaće koncert u utorak, 11. decembra, u Narodnom pozorištu u ovom gradu povodom 130 godina rada i postojanja, izjavio je Srni dirigent hora Stefan Mojsilović.

Mojsilović je napomenuo da će program koncerta biti podijeljen na duhovni i svetovni, a biće zastupljene i narodne pjesme u različitim aranžmanima.

"`Sloga` koja djeluje kao mješoviti hor pripremila je bogat program za ovaj veliki jubilej i hor će pjevati najviše kompozicija bez instrumentalne pratnje. Obnovljen je repertoar i urađen određeni aranžman, a nekoliko kompozicija ćemo izvesti uz pratnju klavira", istakao je Mojsilović.

On je napomenuo da će gosti na koncertu biti baletski duo Jovana Milosavljević i Mihail Matesku iz Narodnog pozorišta u Sarajevu.

 "Osim njih, nastupiće i kvintet harmonika `Akordeus` Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Biće prikazan i dokumentarni film o istoriji našeg društva i o onome šta je urađeno u proteklih 130 godina", istakao je Mojsilović.

On je napomenuo da je obilježavanje 130 godina postojanja i rada "Sloge" započeto nastupom ove godine na Božićnom koncertu koji je organizovalo Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta", a nastavljeno je nizom koncerata i nastupa hora koji su održani tokom godine.

Prema njegovim riječima, sve će biti zaokruženo ovim jubilarnim koncertom koji predstavlja jedinstven događaj za hor, ali i Sarajevo.

Mojsilović je istakao da je društvo redovno obilježavalo sve velike godišnjice, posebno 40 i 50 godina od osnivanja, gdje je cijelo Sarajevo učestvovalo u proslavi.

"Poslije Drugog svjetskog rata i devedesetih godina prošlog vijeka jubileji se nisu mogli proslaviti na velikoj sceni, ali sadašnje okolnosti, zahvaljujući Mitropoliji dabrobosanskoj na čelu sa mitropolitom Hrizostomom to su omogućile", naglasio je Mojsilović.

On je rekao da su, zahvaljujući mitropolitu Hrizostomu i drugim institucijama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, spremni za koncert i da očekuju veliki odziv publike.

Mojsilović je dodao da je Srpsko pjevačko društvo "Sloga" jedno od najstarijih društava u BiH i Balkanu, te da bi se Sarajevo, ali i okolna mjesta trebalo da ponose njime.

"Ranije je bilo više sekcija u okviru društva. Od pozorišne sekcije do orkestra, sada hor čini jezgro i dušu društva, a trenutno broji 30 članova. Iako smo amaterski hor, zaista se trudimo da svaki naš nastup bude na visokom nivou, kao što će, nadam se, biti i predstojeći koncert u Narodnom pozorištu", istakao je Mojsilović.

Početak koncerta prevdiđen je u 19.30 časova, a zainteresovani mogu da kupe karte u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije