Muzika

"Ubuntu Guitarfest" u Banjaluku donosi najljepši zvuk gitare

"Ubuntu Guitarfest" u Banjaluku donosi najljepši zvuk gitare
Foto: N.N. | "Ubuntu Guitarfest" u Banjaluku donosi najljepši zvuk gitare

BANJALUKA - Četvrto izdanje "Ubuntu Guitarfesta" biće održano u Banjaluci od 9. do 11. decembra u organizaciji Asocijacije gitarista "102 žice", a centralna dešavanja ovogodišnjeg festivala su večernji koncerti u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

Riječ je o koncertu "Kupinskog Guitar Dua" iz Poljske, koji je zakazan za petak, 9. decembra, u 20 časova i o koncertu Milana Janjića iz Srbije, koji će biti održan dan poslije u istom terminu.

Ostali festivalski sadržaji su majstorske radionice za učenike i studente gitare, predavanja, promocije, prezentacije.

"'Kupinski Guitar Duo' je primjer umjetničkog talenta bez premca u svijetu klasične muzike i jedan od najpoznatijih evropskih gitarističkih dua. Hvaljeni od strane publike, kao i kritičara, podjednako kao dva muzičara s briljantnom tehnikom, strašću, kvalitetom zvuka i beskrajnom elegancijom", stoji u saopštenju organizatora festivala.

Iz organizacije, takođe, za glavnog izvođača druge večeri stoje samo riječi hvale.

"Miloš Janjić je jedan od najistaknutijih predstavnika svoje generacije srpskih gitarista. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Srđana Tošića. Nakon dvije godine usavršavanja u klasi eminentnog gitariste i pedagoga profesora Carla Marchionea na 'Konzervatorijumu Maastricht' u Holandiji, magistrirao je uz posebne pohvale. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu", saopštili su iz organizacije festivala.

Miloš Janjić (Ustupljena fotografija)
Miloš Janjić (Ustupljena fotografija)

Oni podsjećaju i na svoju festivalsku misiju.

"Ubuntu je riječ afričkog porijekla koja predstavlja filozofiju života u kojoj je zajedništvo osnova za životni napredak svakog pojedinca i društva u cjelini. Nijedan čovjek ne može da se ostvari živeći sam, odvojen od zajednice. Ostvaruje se i napreduje samo u društvu. Kad svojim radom čini život zajednice boljim, i njegov život time postaje bolji. Festival dijeli istu viziju. Ovdje se tokom tri dana susreću ljudi iz gitarskog svijeta koji sarađujući utiču jedni na druge, a potom i na publiku, čineći tako našu zajednicu boljim mjestom za život", javljaju iz organizacije.

Ovogodišnji program na ovom jedinstvenom događaju koji promoviše gitarski zvuk, kako se ističe, osmišljen je raznoliko.

"Kao takav namijenjen je i širokoj publici i vrhunskim gitaristima, i pedagozima i njihovim učenicima i studentima, kao i graditeljima gitare. Da bi svi oni našli svoju 'gitarsku nišu', program festivala osmišljen je raznoliko. Centralni događaj četvrtog izdanja festivala predstavljaju dva večernja koncerta na kojima će nastupiti 'Kupinski Guitar Duo' - Eva Jablzinska i Darius Kupinski - iz Poljske (petak, 9. decembar) i Miloš Janjić iz Srbije (subota, 10. decembar)", saopštili su.

Na dnevnom programu su: Majstorske radionice koje će održati Eva Jablzinska, Darius Kupinski, Miloš Janjić, Vera Ogrizović, Stevan Jović i Violeta Lučić.

"Kupinski Guitar Duo" (Ustupljena fotografija)

"Slijedi predavanje na temu 'Problemi i metode rada u kamernim sastavima'. Ovo predavanje nije namijenjeno isključivo gitaristima već svim instrumentalistima, učenicima i studentima, kao i njihovim profesorima. Potom je na programu promocija zbirke kompozicija za gitaru 'Maestri 1' u izdanju Asocijacije gitarista Vojvodine. Zbirku će predstaviti Stevan Jović, jedan od autora zbirke. Prezentacija instrumenata banjalučkog graditelja Zorana Kuvača", ističu organizatori.

Festival je, istaknuto je dalje, u programske svrhe ostvario saradnju s Kulturnim centrom Banski dvor, gdje će biti održani večernji koncerti, predavanje, promocija zbirke i prezentacija instrumenata, dok će dnevni program, koji obuhvata majstorske radionice, biti održan u prostorijama Umjetničke škole "Vlado Milošević".

"Asocijacija gitarista '102 žice' okuplja gitariste, nastavnike i profesore gitare. Osnovana je 2015. u Banjaluci. Promoviše umjetničku muziku koncertnim, pedagoškim i naučnim djelovanjem, doprinosi raznolikosti kulturne i umjetničke ponude, te omogućuje stručno usavršavanje svim učenicima i studentima gitare, kao i profesionalnim gitaristima", javljeno je iz Asocijacije gitarista, koja je, kako je rečeno, proistekla  iz djelovanja Orkestra "102 gitarske žice", odnosno gitarista iz Bihaća, Prijedora i Banjaluke.

"Ubuntu Guitarfest" je projekat Asocijacije i realizuje se po četvrti put uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Banjaluke.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije