Muzika

"Ubuntu"donosi u Banjaluku najljepši zvuk gitare

"Ubuntu"donosi u Banjaluku najljepši zvuk gitare
Foto: Promo | "Ubuntu"donosi u Banjaluku najljepši zvuk gitare

Festival klasične gitare "Ubuntu Guitarfest" održava se ovog vikenda u Banjaluci, po treći put, u organizaciji Asocijacije "102 gitarske žice".

"Ubuntu" je jedinstven događaj koji promoviše gitarski zvuk i kao takav namijenjen je širokoj publici, vrhunskim gitaristima, pedagozima, njihovim učenicima i studentima, kao i graditeljima gitare.

Nataša Jokić u ime organizatora festivala je napomenula da su ga organizovali kroz pet različitih aktivnosti, a da su centralni dio festivala koncerti na kojima će se predstaviti sjajni muzičari, sa sjajnim karijerama.

Giulia Ballare
Giulia Ballare

"To su muzičari koji se prvi put predstavljaju banjalučkoj publici. Festival je jako posvećen obrazovanju mladih profesora i studenata, tako da imamo radionice, masterclasse i takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola koje će se ove godine održati u decembru online", istakla je Jokićeva.

Novina ovogodišnjeg festivala je predavanje na temu "Psihološke tehnike za usavršavanje javnog nastupa i kontrola treme" koje će održati Mario Eterović, psiholog u Muzičkoj školi "Josip Slavenski" u Beogradu. Ovo predavanje nije namijenjeno isključivo gitaristima, već svim instrumentalistima, učenicima i studentima, kao i njihovim profesorima.

Kada su u pitanju solisti, većeras će od 20 časova nastupi Andras Csaki iz Budimpešte, čiji su magnetizam i senzibilitet sviranja očarali publiku u mnogim koncertnim dvoranama od Japana do Sjeverne Amerike.

Giulia Ballare iz Italije i Đani Šehu iz Bosne i Hercegovine predstaviće se ove subote, od 19 časova, odnosno od 20.30, u Banskom dvoru. Giulia Ballare se smatra jednom od najperspektivnijih gitaristkinja svoje generacije. Svirala je u mnogim prestižnim salama širom svijeta. Profesor je na "Vicenza's Conservatori" (Italija) i "Conservatoire de Musique de Geneve" (Švajcarska).

Đani Šehu predaje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a kao solista i kamerni muzičar nastupao je u brojnim državama Evrope. Sarađivao je sa Sarajevskom filharmonijom, Dubrovačkim gudačkim kvartetom te "Tonart Sinfonietta" iz Austrije.

Đani Šehu
Đani Šehu

Radionice će se održavati u Muzičkoj školi "Vlado Milošević", a držaće ih Andras Csaki, Giulia Ballare, Đani Šehu, Anton Črnugelj, Boban Adžić i Sunčica Trkulja Šušnjar.

Jokićeva je najavila i da će u subotu od 16 časova u Banskom dvoru biti održana prezentacija instrumenata banjalučkog graditelja Zorana Kuvača.

"Trudimo se da napravimo gitaru koja ima usaglašene parametre, koja ima i određenu jačinu, ljepotu i ostale karakteristike zvuka. To nam je cilj. Prije svega, tražimo klasičnu gitaru u njenom najljepšem obliku, kako su je pravili stari majstori. Znači, klasično izrađena gitara sa klasičnim zvukom i što boljim akustičkim karakteristikama", riječi su Zorana Kuvača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije