Muzika

Udari pirata u muzičkoj industriji sve snažniji

Udari pirata u muzičkoj industriji sve snažniji
Foto: Ilustracija | Udari pirata u muzičkoj industriji sve snažniji

Piraterija u muzičkoj industriji je u porastu širom svijeta, pri čemu ove godine oko 40 odsto korisnika pristupa muzičkim sadržajima bez licence u odnosu na 35 procenata prošle godine, prema današnjim podacima svjetskog udruženja muzičke industrije.

Internet pretraživači olakšavaju pirateriju, navela je Međunarodna federacija fonografske industrije (IFPI) u izvještaju, pozivajući vlade zemalja svijeta na akciju.

"Kršenje autorskih prava i dalje raste i evoluira, pri čemu je dominantan metod neovlašteno preuzimanje muzičkih fajlova na nelegalnim striming platformama takozvani stream ripping", izjavila je Frensis Mur, šef IFPI-ja.

Dodala je da se ovom fenomenu mora stati u kraj jer jedino tako se mogu zaštiti muzički stvaraoci, pozivajući na pooštravanje regulative u sektoru digitalne muzike.

"Uz obilje licencirane muzike koja je dostupna obožavaocima, ove vrste ilegalnih sajtova nemaju opravdano mjesto u muzičkom svijetu", rekla je Murova.

Na osnovu ankete sprovedene među korisnicima u 13 zemalja, u izvještaju je utvrđeno da većina slušalaca nelicencirane muzike koristi "stream ripping" za pristup piratskom sadržaju.

Preko 35 procenata svih korisnika interneta koristilo je "stream ripping" u ovoj godini, dok ih je prošle godine bilo 30 procenata.

"Stream ripping" sajtovi omogućavaju korisnicima da pretvore fajl koji se reprodukuje na platformama za strimovanje kao što su Spotify ili YouTube u oblik koji se može trajno preuzeti.

Procenat korisnika ovih sajtova porastao je na 53 odsto među populacijom uzrasta od 16 do 24 godine, dok ih kod generacije stare između 55 i 64 godine ima samo 18 odsto.

U izvještaju se navodi da pretraživači igraju ključnu ulogu u kršenju autorskih prava, pri čemu 54 odsto onih koji preuzimaju nelicenciranu muziku koristi Google.

Sajt YouTube - mp3.org, najpopularniji svjetski "stream ripping" sajt sa kojeg milioni korisnika pretvaraju video-snimke u audio datoteke, bio je zatvoren početkom ovog mjeseca nakon jedne pravne kampanje koju je pokrenuo IFPI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije