Muzika

Udruženje "Strings Attached Sinfonietta" objavilo ekfrastički tekst "Nesanice"

Udruženje "Strings Attached Sinfonietta" objavilo ekfrastički tekst "Nesanice"
Foto: Ustupljena fotografija | Udruženje "Strings Attached Sinfonietta" objavilo ekfrastički tekst "Nesanice"

SARAJEVO - Udruženje za razvoj muzičke umjetnosti i pedagogije "Strings Attached Sinfonietta" objavilo je drugi ekfrastički tekst nastao u sklopu projekta "Ekfrastičke teme".

Tekst "Nesanice" nastao je na osnovu kompozicija izvedenih na koncertu gudačkog dua "SA Sinfonietta" održanog u februaru u Crkvi Sv. Franje Asiškog u Čapljini.

"Ekfrastički tekst pokušava da rekreira umjetničke oblike kojima su se bavila muzička djela i da prenese romantičarske elemente koji su u njima bili dominantni. Tekst to čini sebi svojstvenim izražajnim mogućnostima, najprije narativnošću, a zatim i jezičkim slikama kojima se kroz tri odjeljka variraju neke od najvažnijih romantičarskih tema poput stanja između sna i jave, te čežnje izazvanih dugotrajnim nesanicama", navedeno je u saopštenju Udruženja "Strings Attached Sinfonietta".

Tekst je napisao Vladimir Arsenić, urednik i kritičar.

Tekst se nalazi na portalu za književnost i kulturu "Strane", koji je saradnik na projektu na linku https://strane.ba/vladimir-arsenic-nesanice/.

Projekat "Ekfrastičke teme" se realizuje uz podršku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a u saradnji s Udruženjem "Hila" iz Srbije, Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine i Centrom za edukaciju i kulturu Akademija Čapljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije