Muzika

Umro čuveni kompozitor Stiven Sondhajm

Umro čuveni kompozitor Stiven Sondhajm
Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth | Umro čuveni kompozitor Stiven Sondhajm
Srna

Čuveni brodvejski kompozitor i tekstopisac Stiven Sondhajm, koji je pomogao američkom muzičkom pozorištu da evoluira od čiste zabave do umjetničkih visina u djelima kao što su "Priča sa zapadne strane" i "Svini Tod", umro je jutros u 91. godini, rekao je njegov publicista.

Sondhajm je umro je u svom domu u Roksberiju u Konektikatu, potvrdila je njegov portparol Ketrin Zakerman Rojtersu.

Ovaj autor dobio je osam "Toni" nagrada za tekstove i muziku čime je nadmašio bilo kog drugog kompozitora. On je 2008. godine dobio i specijalnu nagrada "Toni" za životno djelo.

Tokom sedamdesetogodišnje karijere, Sondhajm je osvojio brojne nagrade, uključujući i Oskara za najbolju originalnu muziku, koji mu je 1999. godine donijela pjesma "Prije ili kasnije" iz filma "Dik Trejsi".

Sondhajmova najuspješnija djela su "Začarana šuma", koji je prvi put izveden na Brodveju 1987. godine i u kome autor koristi dječje bajke da razmrsi opsesije odraslih, triler "Sveni Tod" iz 1979. godine o berberinu ubici u Londonu čije se žrtve služe kao pite sa mesom i "Smiješna stvar se dogodila na putu za Forum", komedija u stilu vodvilja smještena u stari Rim 1962. godine.

Napisao je i stihove za muziku Leonarda Bernštajna "Priča sa zapadne strane", inspirisana djelom Vilijama Šekspira "Romeo i Julija".

Nekoliko Sondhajmovih hit mjuzikala pretvoreno je u filmove, uključujući film "Začarana šuma" 2014. godine sa Meril Strip u glavnoj ulozi, i "Svini Tod" iz 2007. godine sa Džonijem Depom.

Nova filmska verzija "Priče sa zapadne strane", u režiji Stivena Spilberga, biće premijerno prikazana narednog mjeseca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije