Muzika

Pratite nas na Google news

Unuk Boba Marlija 9. avgusta na Nišvilu

Unuk Boba Marlija 9. avgusta na Nišvilu
Foto: N.N. | Unuk Boba Marlija 9. avgusta na Nišvilu
Tanjug

NIŠ - Prvi put u Srbiji nastupiće rege zvijezda u usponu, unuk legendarnog Boba Marlija, Džozef "Džo Mersa" Marli i to 9. avgusta na Nišvil džez festivalu.

Kao najstariji sin Stivena Marlija, Džozef "Džo Mersa" Marli odrastao je okružen vrhunskom rege muzikom.

Još kao petogodišnji dječak nastupao je sa svojim ocem Stivenom, ujakom Zigijem i tetkama Sedelom i Šeron i njihovom djecom kao dio simpatične grupe klinaca koji su uzbudljivo završavali koncerte kada bi se Džo latio mikrofona.

Rođen je 12. marta 1991. Godine u Kingstonu (Jamajka) i sa 11 godina se preselio u Majami (Florida), gde je pažljivo pratio rad svog oca i ujaka Demijana, koji su stvarali muziku u "Stephen''s Lion''s Den" studiju, no, školovanje je ipak bilo na prvom mjestu.

Turneje sa Zigijem i sa "The Melody Makers" bile su dragoceno iskustvo za talentovanog Džoa, ali samo u vrijeme praznika i letnjeg raspusta.

Ozbiljniju afirmaciju Džo Mersa postigao je 2013. objavljivanjem singla “Comfortable” koji se našao na kompilaciji “Set Up Shop Volume 1” pod okriljem porodične izdavačke kuće "Ghetto Youths International", koja se pozicionirala vrlo visoko na Bilbordovoj listi najbljeg rege albuma te godine.

Naredne je gostovao na albumu “Strictly Roots” poznatog jamajčanskog rege sastava "Morgan Heritage", koji je nagrađen Gremijem u vrlo jakoj konkurenciji.

U proljeće 2014. objavio je EP izdanje “Comfortable” sa pet numera koje su snimljene pod producentskom palicom njegovog ujaka Demijana.

Osnova muzičkog izraza Džo Mersa Marlija predstavlja moderan krosover rege, sa jakim uplivima denshola, hip hopa, pa i pop elemenata.

Ovakvim originalnim pristupom autorskom stvaralaštvu Džo Mersa lucidno izbjegava etikete kopiranja nasljeđa svog oca, ujaka i dede, kombinujući bazu rege muzike sa srodnim muzičkim pravcima, a pritom ne gubeći oštricu kroz angažovane i duboko lirične stihove koji su sklopljeni u inteligentno postavljene rime, vodeći računa o detaljima i težeći ka nadasve samostalnom i autentičnom umjetničkom izrazu.

"Moj otac kaže da je moj deda Bob mađioničar, zato što je on bio jedini čovek koji je mogao da donese mir u svoju zemlju za vreme jamajčanske pogibeljne političke krize sedamdesetih godina i tu ima mnogo snage, mnogo uticaja, to jeste neka vrsta magije…", nedavno je izjavio Džo Mersa Marli.

"On je napravio ogroman korak za muziku sa Jamajke i vreme je da i ja doprinesem svojom muzikom da se priča nastavi, da rege scena raste. Na kraju krajeva, ja sam ipak još na početku i zapravo, osjećam se udobno u svemu ovome. Veoma udobno...”, dodao je on.

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 15.06.2019. godine, lišili su slobode D.Dž. i A.S., zbog sumnje da su izvršili krivično djelo „Napad na službenog lica u vršenju službene radnje“.

Naime, tokom obavljanja redovih poslova i zadataka, pomenutog dana, oko 04.40 časova,  policijski službenici su u Bulevaru Milutina Milankovića, grad Banjaluka, izvršili kontrolu putničkog vozila, kojim je upravljao D.Dž., koji je izašao iz vozila i napao policijskog službenika, a potom je sa mjesta suvozača iz vozila izašla A.S., koja je napala drugog policijskog službenika, nanjevši mu povrede. Lica su uz upotrebu sredstava sile lišena slobode.

O svemu je obaviješten dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštav Banjaluka koji je naložio da se u redovnoj proceduri, nakon kompletiranja i dokumentovanja predmeta, dostavi izvještaj protiv navedenih lica za krivično djelo „Napad na službenog lica u vršenju službene radnje“.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije