Muzika

Vaso Đondović: Podrška hercegovačke publike neprocjenjiva

Vaso Đondović: Podrška hercegovačke publike neprocjenjiva
Foto: N.N. | Vaso Đondović: Podrška hercegovačke publike neprocjenjiva

TREBINJE - Guslar Vaso Đondović, član Guslarskog društva "Starina Novak" iz Pala, pobjednik je 26. Festivala guslara Republike Srpske, koji se u Trebinju odvijao ovog vikenda kroz polufinalnu i finalnu veče.

Đondović je nastupom u Trebinju, gdje je na finalnoj večeri izveo pjesmu Ivana Krgovića "Vučji do" i opjevavanjem ove zajedničke bitke Hercegovaca i Crnogoraca protiv Turaka podigao publiku na noge, odbranio prošlogodišnju titulu najboljeg guslara Republike Srpske, koju je osvojio na 25. Festivalu u Čajniču.

"Ovogodišnje prvo mjesto mi znači mnogo, jer je to potvrda da sam opravdao prošlogodišnju titulu prvaka iz Čajniča, odnosno, potvrda da ne stagniram u guslanju i pjevanju uz gusle, u čemu sam imao i ogromnu podršku hercegovačke publike ovdje u Trebinju, na čemu sam im veoma zahvalan, kao što zahvaljujem i žiriju na ovakvoj odluci", kazao je kratko nakon dodjele priznanja Đondović.

Drugo mjesto je pripalo Vitomiru Arseniću, članu Guslarskog društva "Filip Višnjić" iz Istočnog Novog Sarajeva, a Bilećanin Miloš Vukoje iz Guslarskog društva "Vojvoda Vlatko Vuković" ove godine bio je treći.

U ekipnoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je guslarima gatačkog društva "Tešan Podrugović", čime su i oni potvrdili prošlogodišnji najbolji ekipni plasman iz Čajniča, dok je drugo mjesto zauzelo Guslarsko društvo "Vojvoda Nedeljko Vidaković" iz Trebinja, a treće guslari društva "Starina Novak" iz Pala, koji su i prošle godine bili trećeplasirani.

Od 60 prijavljenih guslara, na polufinalnoj večeri nastupilo je njih 40, a na finalnoj 20 najboljih guslara Republike Srpske, pa je petočlani žiri, kojim je predsjedavao prof. dr Saša Knežević, imao, kako je rečeno, zaista težak zadatak da među vrsnim majstorima struna i gudala odabere najbolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije