Muzika

Pozitivne vibracije kroz raznolikost tamburaške muzike u Banjaluci

Pozitivne vibracije kroz raznolikost tamburaške muzike u Banjaluci
Foto: Borislav brezo/Banski dvor - Kulturni centar | "Veče uz tamburu" u Banjaluci: Pozitivne vibracije kroz raznolikost tamburaške muzike

BANJALUKA - Evropski festival trzalačkih instrumenata "Veče uz tamburu" trebalo bi da bude otvoren večeras, u 20 časova, u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, a na dvodnevno 23. izdanje festivala tradicionalno dolaze tamburaški orkestri iz svih krajeva Evrope.

Prve večeri nastupaju orkestri SKUD "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora, Subotički tamburaški orkestar i Županijski tamburaški orkestar "Vallis Aurea" iz Požege, dok će se druge večeri Banjalučanima predstaviti Kulturno društvo Tamburaški orkester Šmartno, Gradski tamburaški orkestar "Vasa Jovanović" Centra tamburaške kulture Novi Sad i domaćin Gradski tamburaški orkestar (GTO) Banjaluka.

"Od osnivanja GTO želja nam je bila da uspostavimo razmjenu sa drugim tamburašima iz regiona, stičemo nova poznanstva, razmjenjujemo znanje, vještine i muzičke aranžmane, posebno sa kolegama iz Vojvodine i Slavonije, gdje je tambura vrlo razvijena, iako tambura svoje prave korijene na Balkanu vuče iz Bosne", rekao je Spomenko Guzijan, predsjednik GTO Banjaluka, za "Nezavisne".

Festival, na koji je ulaz besplatan, revijalnog je karaktera, jer, kako organizatori smatraju, takmičarski karakter bi bitno promijenio koncepciju festivala.

"Želja je da orkestrima damo slobodu da pokažu ono što najbolje umiju da sviraju. Forma festivala je slobodna, ali nastojimo da svaki orkestar donese bar jednu kompoziciju iz svog kraja da se osjeti raznolikost tamburaške muzike", naveo je Guzijan.

Festival postoji od 2001. godine i za više od dvije decenije ustoličio se kao bitna sabirna tačka ljubitelja trzalačkih instrumenata u ovom dijelu Evrope.

"Kada smo počinjali, bilo je još rovito vrijeme, sa dosta nacionalnih festivala u okruženju, a mi smo među prvima počeli da obnavljamo međunarodni karakter tamburaških festivala i do danas stekli veliki ugled u domenu tamburaških festivala, orkestri se već sad javljaju za narednu godinu", rekao je Guzijan.

Dodao je da je Banjaluka poznata po tamburaškoj muzici te da preko 120 godina ovdje traje organizovano sviranje tambure kroz tamburaške orkestre.

"Tamburaška muzika veoma je prisutna, a i naš orkestar je u posljednjih skoro četvrt vijeka dao svoj doprinos da ova muzika ponovo zaživi u punom kapacitetu i da se približi mlađim generacijama", siguran je Guzijan.

Naveo je da je, pored organizovanja Evropskog festivala trzalačkih instrumenata, GTO Banjaluka poznat po svojim redovnim koncertnim i edukativnim aktivnostima te repertoaru prilagođenom mlađim generacijama.

"Kako su nam dolazili mlađi dirigenti i umjetnički rukovodioci orkestra, oni su na repertoar počeli da stavljaju kompozicije koje nisu tradicionalno tamburaške i koje nisu pisane za tamburu, nego su transkripcije i obrade drugih žanrova poput popularne muzike, filmske muzike, evergrina pa čak i džeza, što je tamburaški zvuk približilo mlađim generacijama", pojasnio je Guzijan.

Dodao je da, kako sadašnji, tako i bivši članovi, imaju veliki entuzijazam i želju da pokažu svoje umijeće, te da kroz tamburašku muziku šire pozitivne vibracije.

"Škola tambure radi skoro od osnivanja orkestra, napravili smo jednu školu muzike koja nosi naziv 'Branko Davidović' i tu imamo odsjek tambure, gitare, violine i klavira. Školu tambure pohađa tridesetak učenika, a vodi je profesorica Nikolina Babić", rekao je predsjednik GTO Banjaluka.

Naveo je da danas većinu članova orkestra čine mladi ljudi, đaci, studenti, pa čak muzičari koji se profesionalno bave tamburom, a koji su potekli iz GTO Banjaluka.

"U regionu smo prepoznatljivi po organizovanju ljetnih tamburaških škola, odnosno ljetnjih kampova za tamburaše. Već treću godinu organizujemo Ljetnju školu tamburice u prirodi za najmlađe članove, održavamo je od sedam do 10 dana, djeca se socijalizuju, uče se samostalnosti i odgovornosti, uče sviranje tambure sa pedagozima iz regiona, a ako uspijemo nastaviti sa tim, to će biti garancija održivosti tamburaške muzike u našem gradu", zaključio je Guzijan za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije