Muzika

Večeras godišnji koncert SPD "Jedinstvo" u Banjaluci

Večeras godišnji koncert SPD "Jedinstvo" u Banjaluci
Foto: N.N. | Večeras godišnji koncert SPD "Jedinstvo" u Banjaluci

BANJALUKA - Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" Banjaluka, koji ove godine obilježava 124 godine od osnivanja, večeras s početkom u 20 časova u hramu svetog Vasilija Ostroškog u banjalučkom naselju Obilićevo održaće tradicionalni godišnji koncert.

Na isteku još jedne uspješne godine, obilježene brojnim učešćima na liturgijama u sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, koncertima, nastupima, učešćima na raznim kulturnim manifestacijama, festivalima u mnogim gradovima Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i inostranstva, hor će se domaćoj publici predstaviti izvođenjima kompozicija duhovne pravoslavne horske muzike.

Na programu će se naći djela poznatih srpskih, bugarskih i ruskih kompozitora. Kao solisti na koncertu će nastupiti: Karolina Mihajlović, sopran, Jelena Dejanović, sopran, protođakon Radojica Žagran, tenor.

Mješovitim horom SPD "Jedinstvo" dirigovaće Nemanja Savić, koji je na čelu ovog poznatog ansambla od obnavljanja njegovog rada 1992. godine.

SPD "Jedinstvo" Banjaluka jedno je od najstarijih društava u Republici Srpskoj.  Osnovano je 1893. godine i djelovalo je, s prekidom za vrijeme Prvog svjetskog rata, sve do 1941. godine, kada mu je zabranjen rad. Društvo je imalo veoma značajnu ulogu u očuvanju narodne tradicije, duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda Banjaluke i Krajine.

Na inicijativu protojereja stavrofora Ratka Radujkovića i Nemanje Savića, 1992. godine obnovljen je rad ovog društva, čiji se Mješoviti hor ubrzo svrstao u red najboljih horova Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije