Muzika

Veliki uspjeh SPD "Jedinstvo" u Bratislavi

Veliki uspjeh SPD "Jedinstvo" u Bratislavi
Foto: Ustupljena fotografija | Veliki uspjeh SPD "Jedinstvo" u Bratislavi

Ženski i Mješoviti hor SPD "Jedinstvo" Banjaluka u periodu od 13. do 16. juna 2024. godine učestvovao je na Međunarodnom horskom takmičenju u Bratislavi, gdje su osvojili tri zlatne diplome i nagradu za pobjednika u kategoriji folklorne muzike.

Kako ističu iz ovog hora na takmičenju je nastupilo više izuzetno kvalitetnih horova iz Mađarske, Poljske, Slovačke, Republike Srpske, Hrvatske i drugih zemalja

"Pored takmičarskih nastupa horovi su realizovali i nekoliko revijalnih nastupa u koncertnim prostorima Grada Bratislave na kojima su pobrali simpatije publike i primili izuzetno pohvalne, afirmativne kritike prisutnih slušalaca, članova i dirigenata drugih horova. Na ovim koncertima "Jedinstvo" je, osim kompozicija uvrštenih i u takmičarski program, izvodilo i kompoziciju "Aka si mi krasna" poznatog slovačkog kompozitora Eugena Suhonja, kao i više kompozicija domaćih, srpskih autora", saopštili su iz Hora.

Dodali su da su u povratku sa gostovanja u Slovačkoj, horovi SPD "Jedinstvo" boravili u Beču, uz pomoć Mladena Regode, dugogodišnjeg člana Mješovitog hora koji u Beču živi više od 20 godina, te osim posjete više značajnih mjesta u Katedrali Sv. Stefana za prisutne posjetioce izveli kompoziciju Stevana Mokranjca "Tebe pojem".

"Kao solisti na pomenutim koncertima, revijalnim i takmičarskim nastupima predstavili su se soprani, sestre Ana i Jana Jurić, Anja Lukić, kao i Darko Manić-bas", naveli su oni.

Ženskim i Mješovitim horom SPD "Jedinstvo" Banjaluka dirigovao je Nemanja Savić, dirigent ovih horova od obnavljanja njihovog rada 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije